Politie jaagt op 3 blackface-verdachten in Zwarte Piet-rellen


De politie is op 19 november begonnen met het vrijgeven van foto’s van mannen in blackface die demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en waarnemers van Amnesty International bedreigden en lastigvielen. De politie heeft dinsdag op Opsporing Verzocht foto’s vrijgegeven van drie mannen die “nadrukkelijk over de schreef zijn gegaan”.

De KOZP-demonstranten probeerden hun vooraf goedgekeurde demonstratie tegen blackface te bereiken op het Sinterklaasintochtfeest in Staphorst. Bij de afslag A28 naar Staphorst omsingelde een grote, agressieve groep drie auto’s, schudde ze door elkaar en bekogelde ze met eieren. Ze trokken spullen uit een auto en sneden de banden van een andere auto door. Veel van de relschoppers droegen blackface-make-up.

De politie roept iedereen die deze mannen herkent op om contact op te nemen.

https://www.youtube.com/watch?v=sS9xOxkgaVA

De politie kreeg kritiek omdat ze niet optrad tegen de relschoppers die zich op de A28 verzamelden en op de demonstranten wachtten. De politie voerde aan dat ze slechts zes agenten ter plaatse hadden en dat tractoren de back-up blokkeerden om snel te reageren. Amnesty International voerde aan dat de politie niet genoeg agenten had ingezet om de demonstranten te beschermen, ook al vroeg KOZP om extra beveiliging vanwege doodsbedreigingen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU beaamt dat politie en burgemeester beter voorbereid hadden moeten zijn op deze escalatie, zeker gezien eerdere aanvallen op KOZP-demonstranten. “Sinds Gouda in 2014, en toen Zaandam, Apeldoorn, en de snelwegblokkades Friesland weten we dat dit een gevoelig en ingewikkeld dossier is. Nu laat de politie voor de zoveelste keer zien dat het demonstratierecht blijkbaar niet voor iedereen geldt.”

BIJ1-parlementslid Sylvana Simons botste ook met minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius over dat punt, erop wijzend dat KOZP-demonstranten al tien jaar worden lastiggevallen, aangevallen en belemmerd in hun recht om te demonstreren. Simons kon niet geloven dat de minister na tien jaar incidenten eerst zou willen weten wat er in Staphorst is gebeurd. Ze noemde de minister “moeilijk te leren” en eiste een breed onafhankelijk onderzoek naar de politie.

Plaats een reactie