Politie in onderzoek nadat verdachte in kritieke toestand belandt

Image source - Pexels.com


Een man die donderdag is aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, verkeert in kritieke toestand en wordt volgens RTV Oost kunstmatig in coma gehouden in een ziekenhuis. De manier waarop hij is aangehouden zal worden onderzocht door de Rijksrecherche, de rijksdienst die opsporingsonderzoeken uitvoert bij overheidsdiensten als de politie, aldus de politie.

De man is omstreeks 20:15 uur aangehouden op de Bornsche Beeklaan in Borne nadat uit speekselonderzoek bleek dat hij onder invloed was van drugs, aldus de politie. Ze waren van plan hem vijf kilometer verderop naar een politiecentrum in Hengelo te brengen voor een bloedonderzoek om de uitslag te bevestigen. “Hij werd onwel tijdens het vervoer naar het station, waarna direct eerste hulp werd verleend, een ambulance werd gebeld en de man met spoed werd overgebracht naar het ziekenhuis”, aldus de politie.

Video verkregen door RTV Oost schetste een meer alarmerend beeld van het incident. Op beelden geschoten vanuit een auto achter het politievoertuig is te zien hoe de Hengelo-man aan zijn armen van de achterkant van de patrouillewagen wordt gesleept. Hoewel de video werd belemmerd, leek het erop dat de verdachte met zijn hoofd op de grond landde. Terwijl een agent aan de armen van de man blijft trekken, grijpt de tweede agent, in een groen veiligheidsvest, de benen van de verdachte en trekt ze uit de auto en over het middel van de man, zodat hij op de grond op zijn rug.

De agent in het groene vest bleek vervolgens een knie met voldoende kracht op de borst van de verdachte te plaatsen om de borst zichtbaar samen te drukken. De knie bleef zes seconden zitten, toen de officier iets ophief en de knie vervolgens nog minstens drie seconden terugbracht naar de borst van de bewegingloze verdachte voordat de video op zwart ging. Er was geen audio bij de videoclip.

Een politiewoordvoerder zou niet speculeren over de beelden die in de video worden getoond, of waarom een ​​officier hypothetisch zijn knie zou gebruiken om een ​​persoon aan de borst vast te houden terwijl ze zich al niet kunnen bewegen. “Dat is misschien een standaardprocedure, maar dat is iets waar de Rijksrecherche nu naar kijkt”, zegt een woordvoerder tegen de omroep.

De omroep heeft niet aangegeven hoe het aan de video is gekomen. Het zei dat er een tweede video is opgedoken waarop vijf agenten te zien zijn die zich rond de bewusteloze man hebben verzameld, waaronder twee anderen die rechtstreeks met de verdachte samenwerkten. Een van hen is gezien met zijn knie op het onderbeen van de Hengelo-man.

Geen van de betrokken functionarissen is met administratief verlof geplaatst of geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. De politie vertelde de omroep dat dit komt omdat ze op dit moment niet worden beschouwd als verdachten van een misdrijf.

RTV Oost zegt dat de verwondingen van de man levensbedreigend zijn, maar in een verklaring wil de politie alleen bevestigen dat hij in het ziekenhuis ligt.

De omroep zei ook dat de man een Suryoye-etnische achtergrond heeft, een regio die delen van Zuidoost-Turkije en delen van Irak, Libanon en Syrië omvat. Een bron bij de Syrisch-orthodoxe Mariakerk in Hengelo zei dat de gemeenschap zondagochtend voor het leven van de man had gebeden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?