Politie: Algemene daling woninginbraken, maar meer dan vorig jaar


De politie verwacht in heel 2022 zo’n 24.500 woninginbraken te registreren. Dat is drie procent meer dan vorig jaar, zegt de politie naar aanleiding van een donderdag gepubliceerd rapport van De Telegraaf. De stijging is volgens de politie te verklaren door het wegvallen van de coronamaatregelen, waardoor mensen vaker van huis zijn.

Ten opzichte van 2019 zijn de inbraakcijfers met 36 procent gedaald. Dat jaar werden 39.365 woninginbraken geregistreerd.

“Als politie vergelijken we liever de cijfers van 2022 met die van 2019, de pre-coronatijd, om een ​​juiste vergelijking te maken”, zegt Sybren van der Velden, die de aanpak woninginbraken voor de politie coördineert. “Mensen werken na corona nog veel thuis. Dat kan er ook toe leiden dat het aantal woninginbraken zo laag is.”

Ook verzekeringsmaatschappij Interpolis omschreef de situatie als “een ongekend laag aantal inbraken” in vergelijking met voorgaande jaren.

Rond de feestdagen worden net als in pre-coronajaren veel woninginbraken verwacht, aldus de politie. “Op eerste en tweede kerstdag worden twee tot drie keer zoveel woninginbraken gepleegd dan op een gemiddelde dag in het jaar”, stelt Van der Velden. Veel mensen brengen de feestdagen door met vrienden of familie. “Dat zijn de momenten waarop woninginbrekers toeslaan. Daar anticiperen we de komende feestdagen weer op, nu alle coronamaatregelen zijn opgeheven, en dat kunnen we samen vieren.”

Lees ook:  Uit onderzoek blijkt dat Limburgse gemeenten het meest kwetsbaar zijn voor georganiseerde misdaad

Interpolis verwacht dat het aantal inbraken rond de feestdagen zal verdubbelen, zo blijkt uit de Inbraakbarometer. Mireille van den Boom van de Inbraakbarometer gaf wel enkele tips. “Uiteraard moet je ramen en deuren goed sluiten zodra je van huis gaat en moet je zorgen voor voldoende verlichting in en om je huis”, zegt ze.

“Bijvoorbeeld een lamp buiten het huis die automatisch aangaat zodra er mensen in de buurt komen. Het werkt ook goed als je buren een buurtappgroep starten waar je ongebruikelijke gebeurtenissen in je straat of buurt kunt melden, maar waar je bijvoorbeeld ook kunt aangeven wanneer je een weekend niet thuis bent.”

Plaats een reactie