Pogingen om asielzoekerscentrum te blokkeren verijdeld nu overheid aankoop Albergen hotel sluit

Image source - Pexels.com


Het Albergenhotel, bedoeld als eerste huisvesting voor asielzoekers in Nederland, is aangekocht door het COA, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. Buurtbewoners waren boos dat er maximaal 300 asielzoekers in de faciliteit konden worden gehuisvest. Ze zeiden woensdagavond dat ze wilden proberen het Landhotel ‘t Elshuys te kopen voordat de regering het pand zou verwerven.

Een woordvoerder van het COA zegt tegen de NOS dat het koopcontract al getekend is. Begin september kan het agentschap het pand in bezit nemen, waar later in de maand asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Het wordt het eerste pand dat door de rijksoverheid wordt aangewezen voor de opvang van asielzoekers zonder toestemming van de betrokken gemeente. Het dorp ligt in de gemeente Tubbergen, waar ook burgemeester Wilmien Haverkamp boos was over het besluit van staatssecretaris Eric van der Burg om de voorziening in de stad te realiseren. Ze noemde de verhuizing een die onterecht aan het dorp werd opgedrongen. “Zo ga je niet met mensen om”, zei Haverkamp woensdag volgens het ANP.

Honderden mensen protesteerden dinsdag- en woensdagavond voor het hotel voor borden op het gebouw, zoals ‘Houd Albergen schoon’, ‘Wat doen jullie met ons mooie dorpje?’ en ‘Binnenkort 10 procent immigranten, kunnen we hier veilig wonen?”

“We zijn helemaal overrompeld door het plan van de regering om hier 150 tot 300 asielzoekers in 27 hotelkamers te huisvesten”, zegt demonstrant Hennie de Haan tegen RTV Oost. Zij was een van degenen die het hotel wilde kopen om te voorkomen dat het COA er gebruik van zou maken. “Dat aantal staat niet in verhouding tot de 3.500 mensen die hier in Albergen wonen.”

Van den Burg verdedigde het besluit en zei dat het ondanks alle inspanningen van het kabinet onmogelijk was om met Tubbergen tot overeenstemming te komen. De VVD-politicus vertelde de NOS dat het een keuze was “tussen hoofdpijn en buikpijn”, en zei dat de plannen om de faciliteit te openen zullen doorgaan omdat er nood is aan noodhulp op de overvolle locatie in Ter Apel.

Een Tubbergense wethouder, Ursula Bekhuis-Groothuis, eveneens van de VVD, beschuldigde de staatssecretaris ervan het probleem in hun schoot te schuiven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?