Philips breidt terugroepactie beademingsapparatuur uit | NL Tijden

Image source - Pexels.com


Zorgtechnologiebedrijf Philips breidt zijn eerdere terugroepactie van bepaalde ademhalingstoestellen uit vanwege problemen met plastic materialen. Volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA roept het bedrijf nu 1.700 BiPAP-apparaten terug. Voorheen waren bij de terugroepactie 43 apparaten betrokken.

386 BiPAP-apparaten worden teruggeroepen in de Verenigde Staten, de rest elders in de wereld. Er hoeven in Nederland geen apparaten geretourneerd te worden. De motoren van de teruggeroepen machines kunnen ongeschikte kunststoffen bevatten waaruit chemicaliën kunnen vrijkomen. Het kan er ook voor zorgen dat het apparaat tijdens gebruik uitvalt.

Philips zei dat het geen melding had ontvangen dat het probleem verwondingen bij patiënten heeft veroorzaakt en wil de kwestie zo snel mogelijk oplossen. Volgens een Philips-woordvoerder roept het bedrijf uit voorzorg de extra toestellen terug. Vorig jaar april werden de eerste 43 apparaten teruggeroepen. Deze actie is nu uitgebreid naar 1.700 machines. De uitgebreide terugroepactie brengt geen extra kosten met zich mee, aldus de woordvoerder.

Het terugroepen van de BiPAP-apparaten staat los van de veiligheidskennisgeving die Philips heeft uitgegeven voor zijn slaapapneu-apparaten vanwege problemen met het geluiddempende schuim. Hoewel hetzelfde vervangings- en reparatieprogramma het mogelijke plastic probleem met de BiPAP-apparaten zal oplossen.

Philips werkt momenteel ook aan een terugroepactie van slaapapneu-apparaten omdat hun isolatieschuim zou kunnen afbrokkelen, met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers tot gevolg. In totaal moeten 5,5 miljoen apparaten worden vervangen. Deze terugroepactie kostte het bedrijf al honderden miljoenen euro’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?