Pensioenfonds ABP dringt erop aan dat banken meer doen om klimaatverandering tegen te gaan


Banken die beweren meer groene initiatieven in hun beleggingsportefeuille op te nemen, moeten ook blijk geven van hun commitment, aldus het Nederlandse ambtenarenpensioenfonds ABP. Het fonds is het grootste in de Europese Unie en een van de grootste ter wereld.

“De financiële sector is echt achtergebleven”, zegt Dominique Dijkhuis, hoofd beleggingen bij het fonds. “Als je zegt dat je een klimaatkoers volgt en dan nog steeds actief leningen verstrekt voor nieuwe fossiele producten, dan klopt dat gewoon niet”, zei ze tegen Bloomberg.

ABP wil nu transparante doelen stellen voor financiële instellingen zoals banken en verzekeraars. Als zij deze doelstellingen niet halen, zal ABP hun belang na een periode van drie jaar verkopen. Banken moeten ‘hun verantwoordelijkheid nemen’, zei Dijkhuis. Dat betekent dat ze ‘heel kritisch’ moeten kijken naar hun investeringen in fossiele brandstoffen en ‘misschien moeten verhuizen’.

In 2021 besloot ABP zijn beleggingen in fossiele bedrijven en projecten ter waarde van 15 miljard euro te verkopen. Die operatie zou tegen het einde van dit kwartaal afgerond moeten zijn. Het pensioenfonds wil nu ook af van de indirecte blootstelling aan dergelijke beleggingen. “We zijn bezorgd dat de financiële sector nog steeds massaal investeert in fossiele brandstoffen”, zegt Dijkhuis.

Lees ook:  Geen bewijs dat jihadisten geld aannamen dat bedoeld was voor Syrische rebellengroeperingen, ondanks "grote risico's"

Niet alleen het ambtenarenpensioenfonds klaagt over de mate waarin de financiële sector de klimaatdoelstellingen haalt. Paul Tang, een lid van het Europees Parlement, wil bijvoorbeeld regelgeving voor banken die bepalen hoeveel blootstelling ze hebben aan de fossiele sector als een manier om klimaatrisico’s te verminderen.

Banken die investeren in veel fossiele bedrijven en projecten zouden grotere financiële buffers moeten aanhouden, zei hij. Ook andere toezichthouders hebben al geruime tijd soortgelijke zorgen geuit.

Plaats een reactie