Patiëntenvereniging: veel onduidelijkheid over aanpassing eigen risico


De Patiëntenvereniging Nederland heeft nog veel vragen over het kabinetsplan om een ​​maximaal eigen risico van 150 euro per specialistische behandeling in te voeren. Zo is er de vraag voor welke patiëntengroep deze maatregel eigenlijk bedoeld is.

Wie nu een specialistische behandeling nodig heeft, zoals een operatie, is doorgaans in één klap het hele eigen risico kwijt. Het minimum eigen risico is 385 euro per jaar. Zodra dit bedrag is betaald, zijn operaties en andere bezoeken aan specialisten over het algemeen de rest van het jaar gratis. Als het eigen risico echter in delen wordt betaald, worden mensen gestimuleerd om na te denken over de noodzaak van een behandeling. Daarom zou de maatregel moeten helpen de zorgkosten te verlagen, omdat mensen minder specialistische zorg zullen zoeken, aldus de regering.

Dat kan zo zijn, betoogde de Patiëntenvereniging, maar het is onduidelijk welke mensen daadwerkelijk van die zorg afzien om geld te besparen. Voor mensen met chronische aandoeningen zal er in ieder geval weinig veranderen, legt een woordvoerder uit. Het gaat dan om patiënten die vanwege hun ziekte meerdere keren per jaar gecontroleerd moeten worden of bijvoorbeeld nierpatiënten die regelmatig naar het ziekenhuis gaan voor dialyse. Zij moeten dus alsnog het volledige eigen risico betalen.

Lees ook:  Bedreigingen voor de veiligheid van Nederland komen steeds vaker uit Rusland, China

“We denken dat de aanpassing mogelijk gericht is op mensen met sportblessures. Iemand die bijvoorbeeld niet per se een dure scan nodig heeft, maar ook direct met fysiotherapie kan beginnen”, legt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid uit.

Toch zijn er volgens de Patiëntenvereniging nog andere onduidelijkheden rond de regel. Want hoewel het minimum eigen risico 385 euro per jaar is, kiezen sommigen voor een hoger bedrag, dat kan oplopen tot 885 euro. Het is dan ook onduidelijk of de 150 euro per behandeling geldt totdat de 385 euro is betaald, of dat iemand met een hoger eigen risico voor behandelingen daarna het saldo in één keer moet betalen. Ook weet de Vereniging niet of laboratoriumonderzoek, bijvoorbeeld om bloed te testen, onder de regeling valt.

Brancheorganisatie van zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kan nog geen commentaar geven, laat een woordvoerder weten. “Zodra er meer details bekend zijn, gaan zorgverzekeraars na wat voor gevolgen dit heeft voor hun verzekerden. Dat kan op dit moment nog niet gezegd worden.”.

Lees ook:  Zelfs historische gemalen in gebruik genomen vanwege hevige regenval

De woordvoerder van het ministerie zei dat meer details over het plan volgende week in een brief aan het parlement zullen worden verstrekt.

Plaats een reactie