Patiënten hoeven niet wakker te blijven tijdens de operatie van Parkinson, blijkt uit onderzoek


Bij de hersenoperaties die sommige patiënten met de ziekte van Parkinson ondergaan, moet de patiënt vaak wakker blijven, maar kan ook onder algehele narcose, aldus promovendus Saman Vinke van het Radboudumc in Nijmegen. Dit maakt het ook mogelijk om twee operaties op één dag uit te voeren in plaats van één. Aanvullend. vrouwen lijken ook eerder voor de behandeling te kiezen als deze onder narcose kan worden uitgevoerd.

De symptomen die gepaard gaan met de ziekte van Parkinson, zoals tremoren, traagheid en stijfheid, kunnen worden verlicht door ‘diepe hersenstimulatie’. Bij deze procedure worden elektroden geïmplanteerd in een diep deel van de hersenen door kleine gaatjes in de schedel. De implantaten kunnen elektrische impulsen uitzenden. In Nederland worden jaarlijks zo’n 300 van deze operaties uitgevoerd.

Meestal is de patiënt tijdens de procedure meestal wakker. De chirurg zoekt de juiste plek in de hersenen om de elektroden te plaatsen door kleine elektrische pulsen af ​​te geven. Om te bepalen of de juiste plek is gevonden, controleert de arts of de symptomen van de patiënt verdwijnen, legt Vinke uit.

Lees ook:  Forse stijging MKB-verzuim, ziekteverzuim in 2022

Over het algemeen duurt de procedure bijna een volledige werkdag en is het hoofd van de patiënt lange tijd geïmmobiliseerd. Bovendien moet de patiënt tijdelijk stoppen met het innemen van zijn of haar medicijnen, die de symptomen vóór de operatie kunnen verergeren.

Vinke onderzocht of een MRI-scan net zo goed de juiste plek in de hersenen kon vinden. Dit zou de duur van de operatie verkorten en patiënten in staat stellen hun medicijnen zoals gewoonlijk te blijven innemen. Voor de studie ondergingen 123 patiënten een operatie, sommigen terwijl ze wakker waren en anderen onder narcose. Om de conclusies te verifiëren, werden ook gegevens van ongeveer 650 patiënten uit het buitenland onderzocht.

Als wordt verteld dat de operatie onder narcose kan worden uitgevoerd wanneer er een MRI-scan wordt gebruikt, kiezen steeds meer vrouwen voor deze methode. Vinke legde uit: “Parkinson komt in 40 procent van de gevallen voor bij vrouwen. In ons onderzoek was echter slechts 17 procent van de patiënten met de traditionele chirurgische methode vrouw. Sinds we onder narcose zijn gaan opereren, is dat percentage gestegen tot meer dan 40 procent, dat is hoe de ziekte zich onder de bevolking verspreidt.”

Lees ook:  Moordcommando veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf; Drie verdachten vrijgesproken

De promovendus weet echter niet waarom vrouwen minder snel vrijwillig een operatie ondergaan terwijl ze wakker blijven. Dat wordt nog bestudeerd. In het Radboudumc worden operaties met diepe hersenstimulatie nu alleen uitgevoerd met een MRI-scan en onder narcose.

Plaats een reactie