Parlement geeft groen licht voor energieprijsplafond, ondanks veel zorgen


De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, heeft veel zorgen en vragen over het energieplafond dat in januari van kracht wordt. Het is “niet het meest briljante plan ooit bedacht door de regering”, erkende Henri Bontenbal (CDA). Niettemin steunde een parlementaire meerderheid het plan.

Pas deze week ontving de Kamer het 89 pagina’s tellende voorstel. Het kabinet heeft de Raad van State niet zoals gebruikelijk om advies gevraagd. SP, PVV en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt waren het meest kritisch over het plan, dat de regering onder enorme druk tot stand bracht. Omtizgt noemde het prijsplafond de ‘privatisering van de sociale zekerheid’.

Ook voorstanders – onder meer coalitiepartij en linkse oppositie PvdA en GroenLinks – hadden geen vertrouwen in dit “ontzettend ingewikkelde dossier”. Ze zijn bang dat bedrijven forse extra winsten gaan maken met belastinggeld. Ook maken ze zich zorgen over het toezicht en de controle op de regeling, en pleiten ze voor een grotere rol voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

Volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) gaan de toezichthouders “diep in de boeken kijken” van energieleveranciers om te voorkomen dat zij overwinsten gaan maken. De overheid baseert hun winstmarge op de afgelopen vier jaar, exclusief hun slechtste jaar. Dat viel niet bij alle partijen in goede aarde.

De minister licht toe dat die vier jaar een representatief beeld geven van de winst. Het kabinet sluit het slechtste jaar van de bedrijven uit omdat er de afgelopen jaren periodes waren waarin reguliere bedrijfsvoering onmogelijk was, bijvoorbeeld door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Zijn antwoorden bevredigden de PvdA en VVD niet echt.

Kamerleden maakten zich ook zorgen over de korting op de regeling voor en nadat klanten hun jaarrekening ontvangen. Als gevolg hiervan zullen sommige mensen niet ten volle kunnen profiteren van de prijsplafond. Volgens Jetten zal 95 procent van de huishoudens geen last hebben van de bezuiniging. Maar toch stond een parlementaire meerderheid erop dat de minister er iets aan deed.

Lees ook:  IJssculpturen tentoonstelling opent volgende week in Zwolle; Het evenement in Scheveningen is al aan de gang

Ook stoorde het de Kamer dat de regeling voor blokaansluitingen er nog niet is. Jetten beloofde dat vrijdag naar de Tweede Kamer te sturen. Het gaat om 700.000 huishoudens die een gas-, verwarmings- of elektriciteitsaansluiting delen, zoals flats of studentenwoningen. Hun compensatie komt niet in januari, maar wordt met terugwerkende kracht toegepast.

Het tariefplafond geldt voor gasverbruik tot 1.200 kubieke meter en elektriciteitsverbruik tot 2.900 kWh. Het plafond geldt voor een jaar en kost volgens de huidige schattingen ruim 11 miljard euro. De kosten kunnen veel hoger uitvallen. Eerder stelde het kabinet dat het prijsplafond 23 miljard euro en mogelijk zelfs 40 miljard euro zou kunnen gaan kosten. In het voorjaar zal meer duidelijk worden, beloofde Jetten.

Uiteindelijk keurde de Tweede Kamer de subsidieregeling goed, al noemde D66 het ‘verre van ideaal’. Daar was de VVD het mee eens. “Het is een onvolmaakt voorstel”, zegt Silvia Erkens (VVD). Tom van der Lee (GroenLinks) noemde het een “noodmaatregel die vrij grof is, maar we zullen het ermee moeten doen.”

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie