Pandawelpje geboren in 2020 in Ouwehands Dierenpark is een meisje, geen jongen zoals vermoed


De jonge reuzenpanda Fan Xing, die in 2020 in Ouwehands Dierenpark is geboren en daar nog steeds woont, is eigenlijk een vrouwtje en geen mannetje zoals eerder werd aangenomen. Dat ontdekte het dierenpark bij onderzoek van het dier, dat binnenkort naar China wordt herplaatst, vertellen Ouwehands Dierenpark-directeur Robin de Lange en verzorger José Kok donderdagavond in Op1.

‘Het is heel moeilijk waar te nemen,’ zei de conciërge. “En we waren er zo van overtuigd dat het een mannetje moet zijn, dat het nooit bij ons opkwam om daaraan te twijfelen.”

De jonge Fan Xing, haar moeder Wu Wen en vader Xing Ya zijn officieel in bruikleen vanuit China. Xing Ya en Wu Wen zijn in 2017 naar Nederland gekomen en blijven voor een periode van 15 jaar in Rhenen.

Eerder was afgesproken dat eventuele welpen van de volwassen panda’s maximaal vier jaar in de dierentuin in Rhenen mogen verblijven. Daarna moeten ze terug naar het kweekcentrum in China. Het land is de enige plek waar reuzenpanda’s in het wild voorkomen. Het fokprogramma wordt als een succes beschouwd, omdat de soort niet langer als bedreigd wordt beschouwd, hoewel hij nog steeds kwetsbaar is.

Lees ook:  Werkgevers steeds huiverig voor conflict met werknemer, ontslag

Panda’s zijn geslachtsrijp vanaf het vierde levensjaar. Fan Xing zal ook deelnemen aan een fokprogramma in China.

Fan Xing werd in januari bij haar moeder weggehaald. Het park hoopte dat moeder Wu Wen waarschijnlijk weer zwanger zou worden als ze eenmaal gescheiden was van haar welp.

Vrouwelijke panda’s zijn slechts één tot drie dagen per jaar vruchtbaar. Pas bij de geboorte is bekend of een paring geslaagd is.

Plaats een reactie