Paleontoloog: gescand dinosaurusembryo in Nederlands ziekenhuis kan ons veel leren


Het dinosaurusembryo dat mogelijk is gevonden in een versteend ei in het Oertijdmuseum in Boxtel kan ons veel leren over dinosaurussen, zegt paleontoloog Anne Schulp van de Universiteit Utrecht. Het ei is al onderzocht in het Jeroen Bosch ziekenhuis, maar moet nog een keer in het buitenland onderzocht worden.

In het ziekenhuis in Den Bosch is geconcludeerd dat er materiaal in het 70 miljoen jaar oude ei zit, maar een deeltjesversneller in Zwitserland of Frankrijk kan nog preciezer bepalen of het inderdaad gaat om de resten van een embryo, legt curator Jonathan Wallaard van de Oertijdmuseum. Het museum dient eerst een aanvraag in voor het vervolgonderzoek. Al met al zou het volgens Wallaard nog zeker een half jaar kunnen duren voordat er uitsluitsel is.

“Dus ze zijn er zeker nog niet”, zei Schulp. Het museum maakte meteen ‘de eerste stappen’ van het onderzoek bekend, maar of het daadwerkelijk om een ​​embryo gaat, is volgens de paleontoloog nog maar de vraag. Ze benadrukte dat ze nog geen hoge kwaliteit beelden van het vermoedelijke embryo heeft kunnen bekijken.

Lees ook:  Huiseigenaren zijn volgend jaar naar verwachting 3,5 procent meer kwijt aan woonlasten

Als het vermoeden klopt, dan is dat goed nieuws voor de wetenschap, aldus Schulp. Er valt nog zoveel te leren over dinosauruseieren. “We kunnen met deze vondst mogelijk veel nieuwe dingen leren over hoe ze groeiden en over hun nesten.” Maar er is weinig bekend over de eieren zelf, zoals welke dinosaurus uit welk ei kwam. “Daar komen we de laatste jaren steeds meer achter en deze vondst kan daaraan bijdragen.”

Het embryo zou sowieso een bijzondere vondst zijn. Wereldwijd zijn slechts tientallen dinosaurusembryo’s gevonden, zei Schulp. Museum Naturalis in Leiden, waar de professor ook onderzoeker is, heeft wel een paar eieren, maar er zaten geen resten in. Ook andere Nederlandse collecties bevatten voor zover zij weet geen embryo’s.

Volgens Wallaard is het vrij zeker dat er een dinosaurusembryo in het ei zit. “Het is een gesloten ei. Wat kan het anders zijn?” Het Oertijdmuseum maakt zich op om door de ontdekking veel extra bezoekers te verwelkomen.

Lees ook:  Tiener krijgt maximale jeugdstraf voor huurmoord Amstelveen

Het ei zal in een vitrine worden tentoongesteld totdat het wordt verwijderd voor verder onderzoek in het buitenland. Het museum bezit ook ongeveer 180 andere dinosauruseieren. Wallaard wil ook dat deze worden onderzocht op potentieel interessante inhoud.

Plaats een reactie