Overstromingen verwacht in Gelderland, Leerdam en andere Nederlandse uiterwaarden


Waterschap Rivierenland verwacht komend weekend wateroverlast door hevige regenval ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Vooral in Leerdam en in het Gelderse Geldermalsen kan zaterdag water in kelders, schuren en woningen komen. De waterafvoer van en naar de Linge wordt zoveel mogelijk gedoseerd. Wel heeft het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een pomp geplaatst in Woerden om daar wateroverlast te voorkomen.

Vanaf zaterdag komen de uiterwaarden van Rijn, Waal en IJssel onder water te staan, meldt Rijkswaterstaat. Natuurbeschermers, boeren en gemeenten werden eerder deze week gewaarschuwd om vee en losse voorwerpen langs de rivieren te verwijderen. Ook laaggelegen kades zoals de Waalkade in Nijmegen zijn vanaf vrijdag afgesloten vanwege hoogwater.

Verder wordt verwacht dat de afvoer van de Maas bij Sint Pieter (onder Maastricht) zondag het hoogste niveau bereikt. Op dat moment voert de regenstroom zo’n 1.400 kubieke meter water per seconde af.

Vanaf dinsdag gaat het waterpeil van de rivier weer dalen, maakt Rijkswaterstaat vrijdag bekend. De dienst verwacht geen grote overstromingsproblemen, maar de Maas zal op sommige plaatsen wel buiten haar oevers treden. Waterschap Limburg houdt de situatie aan de Geul extra nauwlettend in de gaten.

Lees ook:  Ajax speelt thuis gelijk tegen FC Twente

Friesland en Zeeland hebben naast hevige regenval ook veel last van de zeer harde wind. Hierdoor wordt het water in de overlopende sloten en vaarwegen nog hoger gestuwd. Volgens de autoriteiten draaien alle gemalen op volle toeren, maar daarmee kan de overstroming niet helemaal worden voorkomen.

Rijkswaterstaat kon vrijdag nog niet zeggen wanneer de Rijn bij Lobith piekt. Het zal ergens volgende week zijn, maar hangt af van hoeveel regen er daadwerkelijk valt in het stroomgebied van Zwitserland. De verwachting is dat de Rijn bij Lobith niet meer dan 15 meter boven NAP uitkomt. Pas dan spreekt het waterschap van een overstroming. Volgende week wordt de binnenvaart echter gewaarschuwd, omdat het waterpeil van de Waal, de belangrijkste scheepvaartroute van Nederland, is gestegen, waardoor de doorvaarttijden onder bruggen afnemen.

Wel zetten veel waterschappen sinds donderdag extra pompen en hoosvaten in om de grote hoeveelheden neerslag uit de polders af te voeren. Sommige dijkwegen waren afgesloten vanwege een overstroming of om een ​​pomp te bouwen.

Lees ook:  Medewerkers NOS Sport deden al 15 jaar aangifte van seksueel wangedrag, 15 jaar lang tevergeefs: Melding

Plaats een reactie