Overheid gaat mensen die te laat bezwaar hebben gemaakt tegen spaarbelasting niet vergoeden

Image source - Pexels.com


Mensen die in het verleden te veel spaarbelasting hebben betaald, maar te laat of geen bezwaar hebben gemaakt, krijgen geen vergoeding voor het te veel betaalde bedrag, meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen.

De Hoge Raad oordeelde in 2021 dat de overheid te veel belasting had geclaimd op het spaargeld van burgers, vanaf het moment dat zij in 2017 de methode voor de berekening van de vermogensbelasting veranderde. Hierdoor werd in april 2022 bekend dat ongeveer 60.000 mensen die ingediende bezwaren tegen de overbelasting zouden in totaal 2,8 miljard euro vergoed krijgen.

De regering was op dat moment nog aan het kijken naar mogelijkheden om mensen die overbelast waren maar geen of te laat bezwaar hadden ingediend, te compenseren. De Hoge Raad oordeelde eerder in het jaar dat zij geen recht hadden op een schadevergoeding. Nu zeggen wetgevers dat de 7 miljard euro die nodig is om iedereen die te veel belasting heeft betaald te compenseren, niet in de begroting van de regering staat.

“Het kabinet staat voor lastige keuzes. We kunnen het geld maar één keer uitgeven”, zegt staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij.

De begroting geeft volgens RTL Nieuws momenteel prioriteit aan mensen met een lager inkomen en de hulp die ze nodig hebben om de winter door te komen. Van de vier coalitiepartijen heeft geen enkele gekeken naar het compenseren van de overbelaste spaarders bij het creëren van de begroting.

“Al blijft het natuurlijk bitter dat goede spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt nu een schadevergoeding mislopen”, aldus Van Rij. “Het is niet wettelijk verplicht. Toch begrijp ik ook de mensen die aangeven zich beledigd te voelen in hun rechtvaardigheidsgevoel.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?