Oranje bouwt aan een statement over geweld tegen vrouwen, niet aan het WK


Op meerdere plaatsen in Nederland zijn vrijdagavond veel gebouwen oranje verlicht. Het kleurgebruik heeft niets te maken met het WK voetbal in Qatar, waar het Nederlands elftal aan het eind van de middag zijn tweede groepswedstrijd speelde. In plaats daarvan maakte het deel uit van een wereldwijd protest tegen geweld tegen vrouwen. Onder de naam “Orange the World” wordt de jaarlijkse internationale demonstratie in zo’n honderd landen georganiseerd.

Volgens de organisator van Orange the World, UN Women, worden wereldwijd elk uur vijf vrouwen vermoord door een partner of een familielid. In Nederland sterft gemiddeld eens in de acht dagen een vrouw op deze manier.

In Rotterdam waren vrijdag onder andere de Erasmusbrug, het hoofdkantoor van KPN, theater De Doelen en het Erasmus MC ziekenhuis oranje verlicht. Ook zou in KINO Rotterdam een ​​documentaire over geweld tegen vrouwen in première gaan, in aanwezigheid van Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris voor grensoverschrijdend gedrag.

Lees ook:  Kabinet wil 30 procent meer uitgeven aan duurzaamheid, digitalisering, innovatie

In Amsterdam zou de openbare bibliotheek Oosterdok oranje gekleurd worden. Ook de stadhuizen van onder meer Den Haag, Apeldoorn en Dordrecht worden oranje verlicht, evenals het grootste hunebed van het land, in Borger, Drenthe. Ook de Grote Kerk in Breda en het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen zouden meedoen aan de demonstratie. Ook zijn er panden waar de komende weken speciale oranje vlaggen wapperen en krijgen in Haarlem en omgeving veertig beelden een oranje sjaal.

De kleur oranje staat voor “een opkomende zon, dageraad van een wereld zonder geweld tegen vrouwen”, legt directeur Marije Cornelissen van de Nederlandse organisator UN Women Netherlands uit. De campagne zou vrijdag starten omdat 25 november de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen is. Als zodanig was er weinig interesse om de symbolische verklaring uit te stellen tot een andere datum.

Dat de oranjecampagne samenvalt met het WK kan volgens Cornelissen zowel een nadeel als een voordeel zijn. “Het helpt om het onder de aandacht te brengen. Geweld tegen vrouwen neemt enorm toe tijdens grote sportevenementen. In Engeland stijgt het aantal meldingen van huiselijk geweld met 38 procent als het nationale team verliest. In Colombia zijn er meer meldingen van een misdrijf wanneer er is een overwinning. Stijgende emoties en alcohol zijn een giftige combinatie.”

Lees ook:  Ajax uitgejouwd na gelijkspel thuis tegen Vitesse

De actie loopt tot 10 december.Plaats een reactie