Opvoeders profiteren van STAP-subsidie ​​door prijzen op te drijven

Image source - Pexels.com


Met de nieuwe STAP-subsidie ​​kunnen Nederlanders een opleidingsbudget tot 1.000 euro krijgen van de overheid om cursussen bedrijfskunde te volgen. Sommige trainers lijken misbruik te maken van de financieringsstructuur om zo veel mogelijk overheidsgeld binnen te halen, waardoor het fonds mogelijk eerder opraakt, meldt RTL Nieuws.

Volgens RTL hebben veel opvoeders sinds vorig jaar, voordat het STAP-budget er was, hun prijzen verhoogd of andere strategieën gebruikt om het maximale geldbedrag van de overheid te krijgen. Trainingsaanbieders kunnen bijvoorbeeld prijzen opdrijven door automatisch extra opties te selecteren bij het afrekenen. Dit kunnen aanvullende examens en certificaten zijn, die niet per se vereist zijn. Kortingen die normaal gesproken aan klanten worden gegeven, gelden vaak ook niet voor mensen die het STAP-budget gebruiken.

Voor studenten heeft dit geen gevolgen, aangezien de subsidie ​​geldt voor elke klas van 1.000 euro of lager. Omdat de subsidie ​​maar één keer gebruikt kan worden, hoeveel een les ook kost, maken studenten zich geen zorgen over de prijs, meldt RTL.

Bij de onderwijsbedrijven LOI en NTI kan het in één keer betalen van het cursusgeld vaste klanten 3 en 5 procent korting op de prijs opleveren. De overheid krijgt echter niet dezelfde korting. LOI vertelde aan RTL Nieuws dat het STAP-programma “aanzienlijke kosten” met zich meebrengt en dat kritiek op het ontbreken van korting “onterecht” was. Ondertussen noemde NTI ‘technische beperkingen’.

Ook veel leerbedrijven hebben dit jaar hun tarieven verhoogd. Cursussen bij Laudius, Civas Trainingen, LOI, NTI en NHA werden in 2022 tussen de 4 en 18 procent duurder. De trainers ontkenden aan RTL Nieuws dat deze stijging iets te maken heeft met de invoering van de STAP-regeling.

“Er zit een enorm gat in de regeling”, zegt Renée van Schoonhoven van de Vrije Universiteit tegen RTL. “Ethisch gezien is het natuurlijk niet goed wat de bedrijven doen, maar het is niet verboden. Dat had je aan de voorkant netjes moeten afsluiten, door afspraken te maken over bijvoorbeeld een maximale jaarlijkse prijsverhoging.”

D66-Kamerlid Marijke van Beukering zei tegen RTL dat ze “boos” was over de bevindingen. “Ik vind het belangrijk dat de minister kijkt wat ze eraan kan doen”, zegt Van Beukering. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verantwoordelijk voor de regeling.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?