Opkomst kinderen voor HPV-vaccinatie net onder de 50 procent

Image source - Pexels.com


Bijna de helft van de 9- en 10-jarigen in Nederland is in het voorjaar gevaccineerd tegen HPV, het humaan papillomavirus, meldt het RIVM. Jongens kregen dit jaar voor het eerst een uitnodiging voor de HPV-prik.

HPV is een wijdverbreid virus waarmee ongeveer 80 procent van de mensen minstens één keer in hun leven in contact komt. Het kan op latere leeftijd kanker veroorzaken bij vrouwen en mannen. Nederland heeft het HPV-vaccin in 2010 toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma voor meisjes als ze 13 worden. Dit jaar is de vaccinatieleeftijd verlaagd naar het jaar dat ze tien worden en zijn jongens toegevoegd aan het programma.

Minstens 49,2 procent van de meisjes geboren in 2012 kreeg dit voorjaar hun eerste HPV-vaccin en 42,9 procent van de jongens. Hun vervolgschot zal in het najaar plaatsvinden. De 9- en 10-jarigen die in het voorjaar de eerste injectie niet kregen, krijgen dit najaar nog een kans. De daadwerkelijke opkomst is iets hoger, maar niet alle kinderen of hun ouders hebben toestemming gegeven om hun vaccinatiegegevens in de statistieken te gebruiken.

In voorgaande jaren lag de opkomst voor de eerste HPV-vaccinatie midden in het jaar rond de 60 procent. Maar Jeanne-Marie Hament, programmamanager van het RIVM voor het vaccinatieprogramma, heeft goede hoop dat de opkomst de komende maanden zal aantrekken.

“De HPV-vaccinatie is nieuw voor jongens. Sommige jongeren en hun ouders hebben meer tijd nodig om een ​​vaccinatiebeslissing te nemen. Bovendien kwam de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie bijna gelijktijdig met de uitnodiging voor de coronavirusvaccinaties”, aldus Hament. “Voor wie zich dit voorjaar niet wilde of kon laten vaccineren, is er dit najaar nog een kans.”

Veel oudere jongens krijgen ook de kans om zich te vaccineren tegen HPV in een inhaalcampagne die dit en volgend jaar loopt. Dit voorjaar werden jongens geboren in 2004, 2006, 2008, 2008 en 2012 uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen HPV. De opkomst varieerde van 33,8 procent onder jongens geboren in 2004 tot 45,5 procent geboren in 2008.

Begin volgend jaar krijgen kinderen geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 de uitnodiging.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?