Openbaar vervoer Amsterdam wordt voorlopig niet afgebouwd, zegt wethouder

Image source - Pexels.com


Het openbaar vervoer in Amsterdam hoeft niet grootschalig te worden afgebouwd dankzij financiële bijdragen van de Vervoerregio Amsterdam, de regionale vervoersautoriteit en de Rijksoverheid die een tijdelijke steunregeling heeft ingesteld. Dat heeft wethouder van verkeer en vervoer, Melanie van der Horst van D66, woensdag bevestigd.

Door de coronapandemie is het aantal reizigers in het Amsterdamse OV drastisch gedaald en is het nog niet terug op het oude niveau. Momenteel ligt het aantal passagiers op 80 procent van wat het was vóór de coronaperiode.

Eerder dit jaar vreesde het stadsvervoerbedrijf GVB voor een vermindering van het aantal metro’s, bussen en trams, maar dat is voorlopig afgewend. Het OV-netwerk blijft volgens Van der Horst in de eerste helft van volgend jaar op hetzelfde niveau. In de staatssteunregeling is vastgelegd dat de vervoerders vanaf 2024 zonder financiële steun moeten kunnen opereren.

Er zijn nog wat onzekere factoren, aldus de wethouder. Zo kampt het GVB met stijgende energiekosten door het elektriciteitsverbruik van de tram- en metrosystemen. Er kan een lichte reductie in het tijdschema zijn om te kampen met andere problemen met betrekking tot de planning.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?