Op meerdere plaatsen in Nederland zijn schaatsers door dun ijs gezakt


Op verschillende locaties in Nederland zakten vrijdag schaatsers door het ijs. Bij de Liergouw in Amsterdam-Noord is de brandweer op de Liergouw in Amsterdam-Noord uitgerukt om daar met een uitschuifbare ladder een schaatser uit het water te trekken. Die persoon was herstellende in een gebiedsziekenhuis.

Ook in Loosdrecht is één persoon met onderkoeling in het ziekenhuis opgenomen nadat hij op de Vuntusplas door het ijs zakte. Bij De Meent in Breukelen hielpen brandweermannen ook een schaatser naar de wal te trekken. De Veiligheidsregio Utrecht maakte bekend dat er vrijdag meerdere andere oproepen waren naar hulpdiensten om schaatsers uit het water te redden.

Omroep Brabant meldt dat op de Spinhuiswal in Den Bosch vrijdagmiddag meerdere schaatsers door het ijs zijn gezakt. De drie personen zouden een vader en zijn twee kinderen zijn. Ze wisten op eigen kracht de kust te bereiken.

Lees ook:  Het algoritme voor fraudeprofilering van gemeenten maakt de vakbond boos

Veiligheidsregio’s hebben mensen gewaarschuwd voorzichtig te zijn als ze het ijs op gaan, omdat de stabiliteit van het ijs nog lang niet overal betrouwbaar is. De Overijsselse gemeente Steenwijkerland zei tegen mensen dat ze niet het natuurijs op moesten. Het ijs is op veel plaatsen te dun en schaatsen kan levensgevaarlijk zijn, omdat reddingswerkers voor dergelijke situaties grote afstanden moeten afleggen, aldus de gemeente.

Ook de Nederlandse schaatsbond KNSB raadde in ieder geval vrijdagavond af om op open water te schaatsen. Het KNMI voorspelde dat het zaterdag en zondag nog steeds vriest.

Daarna is het vanaf maandag de hele dag boven de 0 graden. Vanaf dan kan het ook flink gaan regenen.Plaats een reactie