Op de A12 in Den Haag zijn ongeveer 150 demonstranten van Extinction Rebellion aangehouden


De A12 bij Den Haag richting Utrecht is weer open, meldt de ANWB. De weg werd afgesloten door een blokkade van klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die de weg sinds zaterdagmiddag 12.00 uur blokkeerden uit protest tegen subsidies voor de fossiele brandstofindustrie. De blokkade is inmiddels opgeheven, maar de Utrechtsebaan naar de stad is nog steeds afgesloten.

Volgens Extinction Rebellion waren er enkele honderden demonstranten op de locatie. De politie beval hen te vertrekken en het protest te verplaatsen naar het Malieveld, een enorm gebied tegenover het centraal station in Den Haag, om daar te demonstreren in plaats van op de snelweg.

Uit de livestream van de klimaatactivisten bleek dat de politie de groep zaterdagmiddag even voor 12.30 uur een eerste waarschuwing gaf. Vrijwel direct na het begin van de demonstratie werd één demonstrant aangehouden en afgevoerd door de politie.

De politie ging door met het arresteren van tientallen demonstranten, zo was te zien op beelden van de actiegroep. De demonstranten zijn per bus naar het politiebureau gebracht om te worden verhoord, maar het was niet meteen duidelijk hoeveel mensen er in totaal zijn opgepakt, aldus een woordvoerster.

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

“We laten ons niet wegsturen naar het Malieveld voordat onze wens is ingewilligd. Er zullen arrestaties worden verricht”, aldus de groep op de livestream.

Op dit moment is de politie nog bezig met het vrijmaken van de weg en demonstranten die op de weg waren gaan zitten en zich daar met bussen aan vastklampten. De politie spoelde de handen van de demonstranten af ​​met flesjes cola om de lijm op te lossen. Het is volgens de politie nog onduidelijk hoe lang de evacuatie gaat duren.

De gemeente Den Haag zei op Twitter demonstraties zoveel mogelijk te gaan faciliteren. “Gevaar voor demonstranten, omstanders of verkeer is niet toegestaan. Daarom heeft de burgemeester de blokkade van de A12 verboden.”

De klimaatactie stond pal naast het noodgebouw van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens Extinction Rebellion is het de vierde keer in korte tijd dat er demonstraties worden gehouden op deze locatie.

Lees ook:  Politie jaagt op 3 blackface-verdachten in Zwarte Piet-rellen

Plaats een reactie