Onderzoek naar overlijden baby in asielcentrum Ter Apel

Image source - Pexels.com


Autoriteiten in Nederland deden onderzoek naar de dood van een baby in het belangrijkste opvangcentrum voor asielzoekers van het land in Ter Apel. Het kind stierf woensdag in de vroege ochtenduren in de sporthal van de faciliteit.

“Op dit moment is er nog weinig bekend over het overlijden van de drie maanden oude baby. Medische hulp mocht helaas niet baten”, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een verklaring. Het kantoor werkte ook samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid om te bepalen wat mogelijk tot de dood van de baby heeft geleid.

“De inspecties gaan bijvoorbeeld kijken naar de medische oorzaak, of er eerder zorg is verleend, de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rondom het aanmeldcentrum en in de sporthal”, aldus de IGJ.

Overbevolking in Ter Apel heeft er vaak toe geleid dat honderden mensen gedwongen zijn te slapen op stoelen in wachtruimtes of buiten. Een record van 700 mensen sliepen van dinsdagnacht tot woensdagochtend buiten. Terwijl de regering worstelde om het probleem aan te pakken, moest de Nederlandse tak van het Rode Kruis ingrijpen om te helpen bij het verlenen van eerste hulp en humanitaire hulp.

Bewoners van opvangcentrum Ter Apel zouden geschokt zijn door het overlijden van de baby en kregen hulp aangeboden, zegt een woordvoerder van het COA. Ook medewerkers waren geschokt door het voorval.

Ook staatssecretaris Eric van der Burg, verantwoordelijk voor het asielbeleid van het land, zei ‘diep geschokt’ te zijn door het overlijden. “Ik wens de familie en het personeel het allerbeste.”Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?