NS verhoogt tarieven enkele reis maar verlaagt abonnementsprijzen


De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS verhoogt volgend jaar de prijzen voor enkele treinsnuisterijen in 2e klas met 5,5 procent. De prijs voor sommige abonnementen gaat omlaag, waarmee de spoormaatschappij zegt het reizen met de trein aantrekkelijker te willen maken voor forenzen.

NS past de tarieven jaarlijks aan op basis van de verwachte inflatie en de vergoeding die het spoorbedrijf aan ProRail betaalt voor het gebruik van het spoornet. Gemiddeld stijgen de prijzen met 4,3 procent.

NS kondigde de prijsverhoging aan terwijl NS kampte met personeelstekorten. Hierdoor hebben reizigers de afgelopen maanden veel problemen ondervonden door overvolle en kortere treinen. Reizigersorganisatie Rover maakte deze week bekend nog nooit zoveel klachten van NS-reizigers te hebben gekregen als in oktober. Vanaf 7 november gaat NS de dienstregeling verder inkorten.

De prijzen voor mensen die 1e klas reizen gaan volgend jaar met 7,4 procent omhoog. Een woordvoerder van NS zegt dat de 1e klas tickets de afgelopen jaren iets te goedkoop waren, waardoor ze dit jaar relatief meer stijgen.

Lees ook:  Aanzienlijke toename ondernemers met betalingsproblemen, zegt kredietbureau

Om meer pendelaars in de trein te krijgen, gaat de prijs voor een abonnement waarmee je onbeperkt kunt reizen met 2,4 procent omlaag. Zo’n abonnement kost nu 362,40 euro per maand. De kostenreductie geldt ook voor abonnementen die onbeperkt reizen op één traject mogelijk maken.

Niet alle abonnementen zullen volgend jaar goedkoper zijn. Sommige, inclusief groepstickets, blijven hetzelfde en andere zullen duurder zijn. Zo betalen mensen die in de daluren onbeperkt willen reizen fors meer, waarbij dit abonnement met ruim 10 procent stijgt van 107,90 euro per maand naar 119,95 euro.

Tjaling Smit, verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen binnen de Raad van Bestuur van NS, zegt dat het bedrijf probeert de prijs van een treinkaartje betaalbaar te houden. Tijdens de coronacrisis heeft NS zware verliezen geleden, maar die wil Smit niet bij de reiziger laten belanden.

Hetzelfde geldt voor de hoge inflatie, aldus Smit. “Voor 2022 en 2023 wordt een totale inflatie van bijna 13 procent verwacht. Reizen met de trein wordt in deze twee jaar 6,3 procent duurder. Dat verschil gaat ons naar verwachting meer dan 100 miljoen euro kosten en dat gaat NS zelf ophalen.”

Lees ook:  Gewapende overvallers vallen woning in duurste straat van Nederland binnen

Rover en andere consumentenorganisaties noemen het ‘vreemd’ dat NS de ticketprijzen verhoogt. “Met minder treinen, langere reistijden, vollere treinen en extra overstap is de forse prijsstijging op geen enkele manier gerechtvaardigd”, zeiden ze. De consumentenorganisaties willen dat NS de prijsverhogingen helemaal schrapt. Want met de prijsverhogingen gaan NS-reizigers fors meer betalen voor ‘aanzienlijk minder aanbod’.

Plaats een reactie