NS schenkt oude treinonderdelen om treinreizen voor dementiepatiënten te simuleren


NS doneerde samen met Alzheimer Nederland treinonderdelen aan 22 verpleeghuizen. De verpleeghuizen kunnen met de onderdelen treincoupés maken, zodat mensen met dementie het treinreizen weer kunnen ervaren zonder het verpleeghuis te verlaten.

NS en Alzheimer Nederland testten het idee uit met een reizende ‘fantasietreincoupé’, die in 2021 en 2022 door het hele land langs verpleeghuizen ging. De coupé heeft nu een vaste plek gekregen in een verpleeghuis en NS schenkt de onderdelen om vergelijkbare compartimenten voor 22 verpleeghuizen.

De gedoneerde treinonderdelen zijn afkomstig uit oude dubbeldekkers. De donaties passen ook bij de ambitie van NS voor 100% circulaire treinen. NS kijkt daarom goed of treinmateriaal hergebruikt kan worden of elders een nieuwe bestemming kan krijgen.

Verpleeghuizen kunnen zich hier aanmelden voor een treincoupé. NS selecteert 22 verpleeghuizen die op 20 december de treinonderdelen gratis kunnen ophalen bij de NS-werkplaats in Amersfoort.

Nederland telt momenteel zo’n 290.000 inwoners met dementie. Door de vergrijzing zal dat aantal naar verwachting toenemen tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040.

Lees ook:  Extra beveiliging bij Haags Stadhuis na dreigementen

Plaats een reactie