Non-profitorganisaties en verenigingen mogen tijdelijk geen ING-rekening openen

Image source - Pexels.com


Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, kunnen in ieder geval eind dit jaar geen bankrekening openen bij ING. De bank beschikt momenteel niet over voldoende personeel om een ​​voorzichtig due diligence-onderzoek te doen naar deze klanten en hun ‘complexe rechtsvormen’. Banken moeten de controle uitvoeren om te voldoen aan de regels ter voorkoming van witwassen.

Een woordvoerder legt uit dat de bank veel details moet regelen als een organisatie klant bij de bank wil worden, zoals een voetbalclub. “Wat is bijvoorbeeld het doel van de rekening? En wie zijn de uiteindelijke begunstigden?” Ze geeft aan dat het antwoord op deze vragen bij sommige organisaties niet altijd even duidelijk is, afhankelijk van hun rechtsvorm.

Verenigingen en stichtingen die al klant zijn van ING kunnen daar blijven bankieren, maar zullen dan meer moeten betalen. ING wil een deel van de kosten voor de witwascontroles aan hen doorberekenen, zoals eerder was besloten voor anderen, zoals religieuze groeperingen. Momenteel rekent de bank nog 3 euro per maand. Dat wordt vanaf september 7,50 euro.

De inspanningen van ING om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de afgelopen jaren geïntensiveerd, legt de bank uit. Dat komt deels door wet- en regelgeving, maar ook doordat criminelen steeds inventiever worden. ING zal meer medewerkers inzetten en meer middelen inzetten om nieuwe klanten te onderzoeken, wat ook tot hogere kosten zal leiden.

De bank heeft momenteel meer dan 4.000 fulltime medewerkers in dienst om transacties te volgen en klanten te verifiëren, maar dat is nog niet genoeg. Door de krappe arbeidsmarkt is het momenteel moeilijk om extra mensen te werven. Verenigingen en stichtingen mogen naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar weer nieuwe klanten worden.

Dat banken de afgelopen jaren meer doen om het witwassen van geld tegen te gaan, komt mede doordat autoriteiten hier strenger op toezien. In 2018 bereikte ING vanwege hun “ernstige nalatigheid” een schikking met het OM voor 775 miljoen euro. De bank werd ervan beschuldigd te weinig te doen om te voorkomen dat rekeningen jarenlang werden gebruikt voor het witwassen van geld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?