Nog steeds geen arrestaties voor geweld tegen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet


De politie heeft nog niemand aangehouden voor bedreigingen en gewelddaden tegen demonstranten van de antiracisme actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De incidenten vonden plaats in de aanloop naar het intochtfeest van Sinterklaas in Staphorst afgelopen zaterdag. De politie laat maandag weten dat het strafrechtelijk onderzoek snel vordert.

De politie zegt de gang van zaken te betreuren en onderzoekt ook haar eigen beslissingen en inactiviteit die dag. “We betreuren het ten zeerste dat we, ondanks de voorbereidingen, ernstige bedreigingen en ongeregeldheden niet hebben kunnen voorkomen. Daarom bekijken we momenteel hoe de politie zich heeft voorbereid en hoe we op de dag zelf hebben gehandeld. Het recht om te demonstreren is een Dat de ongeregeldheden de situatie zo onveilig maakten dat de demonstratie moest worden afgelast, is ernstig”, aldus de politie maandag in een verklaring.

Zaterdag was er een confrontatie tussen KOZP en mensen in blackface die probeerden te voorkomen dat de actievoerders naar Staphorst zouden afreizen, zoals ze van tevoren hadden afgesproken. “De relschoppers gebruikten veel geweld tijdens de rellen bij de afslag A28. Er werden verschillende strafbare feiten gepleegd, zoals het vernielen van andermans eigendommen, diefstal van goederen en er werd onder meer aangifte gedaan van bedreiging. Ook het voorkomen van een toegestane demonstratie is een strafbaar feit”, aldus de politie.

Lees ook:  Nood kadeherstel dwingt Amsterdam deel Oudezijds Voorburgwal af te sluiten

Amnesty International, dat als waarnemer bij het evenement aanwezig was, heeft aangifte gedaan van de bedreigingen en vandalisme op het Sinterklaasintochtfeest. De auto met daarin de waarnemers werd aangevallen door de anti-KOZP-dissidenten. De mensenrechtenorganisatie riep op tot een grondige evaluatie van het optreden van de overheid en autoriteiten in Staphorst.

KOZP zei “boos en teleurgesteld” te zijn over de opstelling van de gemeente Staphorst. Ook mensen die door de relschoppers zijn aangevallen, hebben aangifte gedaan en ook KOZP overwoog zelf aangifte te doen bij de politie. De organisatie herhaalde de oproep van Amnesty International voor een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de gemeente en de politie.

“Als demonstreren onmogelijk wordt gemaakt, moet een burgemeester opkomen voor de rechten van de demonstranten. We wachten op de dag dat, als de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, een burgemeester een [Sinterklaas arrival] evenement in plaats van een demonstratie”, schreef KOZP-leider Jerry Afriyie in een verklaring.

Lees ook:  Liberiaanse oorlogsmisdadiger woonde 12 jaar in Nederland



Plaats een reactie