NL-Alert-test gepland voor later vandaag


Autoriteiten testen maandagmiddag om 12.00 uur het Nederlandse nationale waarschuwingssysteem NL-Alert. Het luide, doordringende geluid van de melding kondigt de komst van de melding aan op een opgeladen en aangesloten mobiele telefoon in Nederland. Mensen wordt afgeraden oordopjes en koptelefoons te dragen wanneer de melding wordt verzonden.

Het systeem wordt over het algemeen gebruikt om mensen in een groter gebied te waarschuwen in geval van nood. Dit geldt ook voor stormen, branden of in andere urgente situaties, zoals wanneer de 1-1-2 noodtelefoonlijnen niet beschikbaar waren vanwege een storing.

“Dit zal anders klinken dan een normaal bericht”, aldus de regering. Iedereen met een ingeschakelde telefoon en verbinding met een mobiel netwerk zou de waarschuwing moeten ontvangen, ook wanneer mobiele netwerken overbelast zijn. In het verleden hebben mensen in grensgebieden die zijn aangesloten op Belgische of Duitse zendmasten het testbericht gemist.

Sommige oudere telefoons of telefoons die oudere mobiele netwerken gebruiken, kunnen het bericht mogelijk niet ontvangen. Bovendien moeten telefoons actief zijn en geen vliegtuigmodus gebruiken.

Lees ook:  Amsterdam werkt aan monument ter ere van WO II "troostmeisjes"

Iedereen met een Apple iPhone kan ervoor zorgen dat hun telefoon is geconfigureerd door naar Instellingen te gaan, vervolgens naar Meldingen en te controleren of “Noodmeldingen” zijn ingeschakeld. Android-gebruikers kunnen meldingen van “Extreme waarschuwingen” activeren door te navigeren naar Instellingen en vervolgens Noodwaarschuwingen. Eigenaars van telefoons die door Samsung zijn geproduceerd, hebben mogelijk verschillende menu-opties voordat ze bij Berichtinstellingen kunnen komen. Van daaruit zouden ze instellingen voor noodmeldingen moeten kunnen zien.

“In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden”, aldus de regering. “Daarnaast is NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en OV-reisinformatieschermen te zien.”

NL-Alert wordt twee keer per jaar getest, meestal op de eerste maandag van december en juni, tenzij dit in strijd is met een feestdag. Het testbericht vereist geen actie van een telefoongebruiker. Na de test van maandag staat de volgende test gepland op 5 juni 2023 om 12.00 uur.

Lees ook:  Drie doden, één gewond bij auto-ongeluk Rotterdam

Plaats een reactie