Nieuwjaarsduik zeetemperatuur naar verwachting zo’n 7 graden


De temperatuur van de Noordzee zal tijdens de nieuwjaarsduik rond de 7 graden Celsius liggen, zeer gemiddeld voor de tijd van het jaar, zo blijkt uit berekeningen van Rijkswaterstaat. Het meetpunt bij de Brouwersdam in Zeeland is onderzocht. “Dat is een stuk zee dat geen invloed heeft van rivierwater. Daardoor is de temperatuur daar heel gemiddeld”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

et zeewater bij de Brouwersdam is momenteel 7,1 graden. In 2021 was de zeetemperatuur op nieuwjaarsdag met 6,9 graden ongeveer gelijk. De afgelopen jaren had de Noordzee rond de jaarwisseling dezelfde temperatuur rond de 6 tot 7 graden, aldus Rijkswaterstaat.

Traditiegetrouw nemen duizenden mensen op nieuwjaarsdag een duik in het koude water op zo’n 170 locaties verspreid over het land. Bij de laatst georganiseerde nieuwjaarsduik op 1 januari 2020 sprongen zo’n 60.000 mensen in het water.

Dat is inclusief 10.000 op de Scheveningse Pier. De afgelopen twee jaar zijn de nieuwjaarsduiken afgelast vanwege de coronamaatregelen. Als alternatief konden mensen blikken zeewater bemachtigen, die ze in hun achtertuin en op hun balkons over zichzelf konden dumpen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

De Nederlandse Reddingsbrigade waarschuwde deelnemers dat ze voorzichtig moeten zijn als ze in het koude water duiken. De reddingswerkers adviseren mensen om niet alleen het water in te gaan, kleding en schoenen aan te houden tot kort voor het aftellen en een hoed te dragen. Alcohol drinken om op te warmen na de duik heeft volgens de badmeesters geen zin.

“In tegendeel, een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem een ​​warme zoete drank, of soep.”

Plaats een reactie