Nieuwe studiebeurzen nog steeds niet genoeg voor gezinnen die tot € 55.000 verdienen

Image source - Pexels.com


De herinvoering van de basisbeurs en de aanvullende beurs biedt weinig soelaas voor studenten van wie de ouders tot 1,5 keer het gemiddelde inkomen verdienen, ofwel zo’n 55.000 euro. Deze studenten zullen nog leningen moeten aangaan of een flinke bijbaan moeten zoeken om te kunnen studeren en rond te komen, constateert budgetinstituut Nibud in een onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW.

In de huidige voorstellen kunnen studenten via de aanvullende beurs maximaal 401 euro ontvangen. Hoe hoger het inkomen van hun ouders, hoe lager de beurs omdat de overheid ervan uitgaat dat ouders kunnen helpen. Maar dat geldt niet voor veel ouders.

Ouders met een inkomen tot 1,5 keer het gemiddelde hebben niet genoeg besteedbaar inkomen om het onderwijs van hun uitwonende kinderen te helpen betalen. Inflatie en stijgende energiekosten zullen het geld voor deze gezinnen nog krapper maken en tegelijkertijd de kosten van levensonderhoud van hun studerende kinderen verhogen.

Volgens het Nibud kan een uitwonende student dit studiejaar maximaal 675 euro krijgen via de basisbeurs en aanvullende beurs, plus maximaal 111 euro zorgtoeslag. Dat is in totaal 786 euro per maand. “Dit is niet genoeg om de gemiddelde kosten te betalen”, zegt het Nibud. De gemiddelde kosten van een uitwonende student bedroegen in 2021 1.041 euro per maand. Gezien de hoge inflatie zal dat dit jaar hoger zijn. “Als deze leerling niet kan werken en geen extra bijdrage van zijn ouders kan krijgen, moet hij gaan lenen.”

Voor nog thuiswonende studenten ziet het Nibud niet direct problemen. Maar het budgetinstituut voegde eraan toe dat veel gezinnen nu al worstelen met de hoge inflatie en studeren altijd extra kosten met zich meebrengt. “Het Nibud verwacht dan ook dat de herinvoering van de basisbeurs op dit moment niet automatisch leidt tot minder lenen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?