Nieuwe kosten van levensonderhoud dringend nodig, zeggen Tweede Kamerleden

Image source - Pexels.com


Kamerleden willen dat het Centraal Planbureau (CPB) vóór Prinsjesdag, de datum in september waarop de begroting voor het komende jaar bekend wordt gemaakt, nieuwe berekeningen over de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud in Nederland aanlevert. Tweede Kamerparlementariër Pieter Omtzigt kwam met het initiatief, waaraan zeventien politieke fracties deelnamen.

In een brief aan minister van Economische Zaken Micky Adriaansens hebben zij een verzoek ingediend bij het macro-economisch planbureau om de analyse uit te voeren. Omtzigt vindt dat het kabinet te weinig aandacht heeft voor de hoge inflatie, die hij ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ noemde.

In juni bracht het CPB zijn laatste rapport uit over de ontwikkeling van de prijzen die mensen betalen, maar die berekening is op een aantal punten al achterhaald. Degenen die om de nieuwe analyse vroegen, wezen op de gasprijzen. Uit de periode die het CPB analyseerde, bleek dat de prijs zeven keer is gestegen, maar als het CPB zijn onderzoek zou uitbreiden tot op de dag van vandaag, zal het vertienvoudigen.

Elektriciteit en boodschappen zijn ook veel duurder geworden dan verwacht. Omtzigt wil dat ‘de omvang van het probleem’ vóór Prinsjesdag duidelijk is. De begrotingspresentatie en toespraak van koning Willem-Alexander zullen dit jaar op 20 september vallen, omdat dat traditioneel de derde dinsdag van september is.

“Dit is een ongekende ramp die onze kant op komt”, aldus Omtzigt. “Als je dit niet oplost, wordt het vloerkleed onder de mensen uitgetrokken”, waardoor hun leefbaarheid wordt bedreigd. Hij vindt dat de overheid te snel zegt dat er weinig kan worden gedaan om de kostenstijgingen te beïnvloeden, en hij betwijfelt of de De omvang van de problemen die door deze stijgingen worden veroorzaakt, wordt door de politieke leiders goed begrepen.

“Het kabinet heeft niet gecontroleerd of de maatregelen voldoende zijn om mensen boven het bestaansminimum te houden”, aldus Omtzigt. Hij vreest dat daardoor grote aantallen mensen in de schulden komen, met stress en gevolgen voor de geestelijke gezondheid als gevolg. “Er moet iets gebeuren.”

Het verzoek van Omtzigt werd gesteund door de hele oppositie, en een Kamerlid van een coalitiepartij: Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?