Nieuwe eenheid van 250 marechaussees voor persoonlijke bescherming van ministers en rechters


250 medewerkers van de Marechaussee, de tak van de Nederlandse krijgsmacht die grensbewaking en andere politietaken uitvoert, moeten in de toekomst meer mensen in de publieke politieke sector beschermen. De nieuwe eenheid gaat zich nu ook richten op de persoonlijke veiligheid van ministers, rechters, officieren van justitie en advocaten. De uitgebreide beveiliging kwam tot stand doordat de Marechaussee onder druk kwam te staan ​​doordat steeds meer mensen beveiligd moesten worden.

Dat komt doordat bedreigingen uit terroristische kringen, die volgens de marechaussee altijd al hebben bestaan, vergezeld zijn gegaan van bedreigingen uit criminele kringen, zo zeiden ze tegen KMarMagazine.

Daarnaast spelen toenemende onrust in de samenleving, bijvoorbeeld in verband met Covid-19 en de boerenprotesten, en een algemene verharding in de samenleving een rol. Bovendien kan de eenheid indien nodig ook in het buitenland worden ingezet.

Op dit moment is de Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van de Nationale Politie nog voornamelijk verantwoordelijk voor de persoonlijke beveiliging thuis. De eerste groep van deze nieuwe eenheid begint in januari met trainen en zal zelf bestaan ​​uit leden van de marechaussee. Het doel is om in 2024 en 2025 in totaal vijf klassen te trainen.

Lees ook:  Studenten en docenten verkleden zich in paars en regenbogen voor Purple Friday

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hiervoor miljoenen euro’s uitgetrokken voor de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, de NCTV en de Marechaussee om het stelsel Bewaken en Beveiligen verder te versterken.

Plaats een reactie