Nieuwe apenpokkeninfecties dalen naar laagste punt sinds begin juni

Image source - Pexels.com


Dertig mensen testten afgelopen week positief op het apenpokkenvirus in Nederland. Dat is het kleinste weekaantal sinds begin juni. In totaal zijn er nu 1.166 besmettingen bevestigd door het RIVM, het gezondheidsinstituut van het land.

Experts, waaronder die van het RIVM, hadden eerder gewaarschuwd dat de Pride-evenementen die verschillende seksualiteiten en geslachten vieren, zouden kunnen leiden tot een “intensievere verspreiding” van het virus. De grootste evenementen werden ongeveer een maand geleden gehouden en degenen die apenpokken oplopen, ervaren de eerste symptomen 5 tot 21 dagen later.

De incubatietijd na de Pride-evenementen is nu verstreken. Volgens het RIVM zijn ongeveer veertig Pride-deelnemers positief getest. Het werkelijke aantal zou iets hoger kunnen liggen.

Wanneer mensen besmet zijn geraakt door het bezoeken van huisfeesten tijdens Pride, kunnen bron- en contactonderzoekers aangeven dat de besmettingen het gevolg zijn van een huisbezoek en niet van de Pride-evenementen, legt het RIVM uit. “Maar als de toename van besmettingen zo laag blijft, verwachten we geen enorme aantallen meer.”

Sinds het begin van de huidige uitbraak van apenpokken zijn er in totaal 684 besmettingen geregistreerd in een regio die zowel Noord-Holland als Flevoland omvat, en 194 in Zuid-Holland. De meeste mensen die positief getest zijn, zijn mannen die seksuele activiteit hebben met andere mannen.

Sommigen in die groep kunnen preventief worden ingeënt tegen het apenpokkenvirus. Ongeveer 32.000 mensen zijn uitgenodigd en er zijn tot nu toe 12.828 prikken toegediend. Dat betekent dat ongeveer 40 procent van de risicogroep is ingeënt. In Amsterdam werden 5.131 opnamen gemaakt, de hoogste van heel Nederland.

De afgelopen week zijn er bijna 2.400 nieuwe opnames gemaakt, vergelijkbaar met de weken ervoor.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?