Nieuw voorstel zou het testen op apen ernstig beperken


De Tweede Kamer heeft het kabinet unaniem verzocht het aantal dierproeven met apen tot een absoluut minimum te beperken. Alle 20 partijen in de Tweede Kamer ondertekenden een motie van Frank Wassenberg van de dierenpartij PvdD waarin wordt opgeroepen te onderzoeken hoe het aantal testen verder kan worden teruggedrongen. Ook in 2016 nam de Kamer een soortgelijke motie unaniem aan.

De motie is vooral gericht tegen het apentestcentrum BPRC in Rijswijk, het grootste van Europa. Het centrum wil het aantal testen met apen terugbrengen naar 150 in 2025. In 2019 presenteerde het kabinet een plan hoe dat te doen.

Minister Robbert Dijkgraaf (Natuurwetenschappen) steunde de motie tijdens het debat over de onderwijsbegroting en heeft er alle vertrouwen in dat de doelstelling om in 2025 minder te testen, gehaald wordt. Ook is hij van plan om BPRC aan haar afspraken te houden.

Wassenberg heeft daar geen vertrouwen in, omdat hij de afgelopen tien jaar geen duidelijke neerwaartse trend in het aantal testen ziet. In 2020 deed het bedrijf 212 testen, tientallen meer dan een jaar eerder. Dat kwam door onderzoeken naar het coronavirus.

Lees ook:  Bestuurder bij vrachtwagenongeval waarbij 6 volwassenen om het leven kwamen, in hechtenis genomen; Een nog steeds in het ziekenhuis

Volgens de motie mag het verminderen van het aantal testtesten op apen geen afbreuk doen aan het “strikt noodzakelijke” onderzoek naar “levensbedreigende ziekten”.

Plaats een reactie