Niet met de trein, zegt NS als staking begint in Noord-Nederland

Image source - Pexels.com


Medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen NS staken woensdag in Noord-Nederland. De staking begon om 04:00 uur en zal morgen om dezelfde tijd eindigen. Volgens NS betekent de staking dat in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en delen van Flevoland en Overijssel de hele dag nagenoeg geen NS-treinen kunnen rijden.

De spoorwegmaatschappij adviseerde reizigers van, naar en binnen de regio om voor alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. In de rest van het land verwacht NS de gebruikelijke dienstregeling te kunnen rijden. De spoorwegmaatschappij kan echter “onverwacht ongemak” voor reizigers in de rest van Nederland niet uitsluiten.

De vakbonden hopen dat de estafettestakingen NS dwingen tot een beter cao-aanbod. Ze onderhandelen al langer met het bedrijf, maar dichter bij elkaar zijn de partijen niet gekomen. De vakbonden stelden een ultimatum om NS te dwingen toe te geven aan hun eisen. NS zei alleen maar te willen blijven praten.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga riep op tot solidariteit met het stakende NS-personeel. “Natuurlijk is het vervelend dat reizigers hierdoor worden getroffen. Maar de strijd van de NS-medewerkers is onderdeel van een strijd tegen een koopkrachtcrisis die ons allemaal aangaat. We willen het einde van de maand kunnen halen en onze rekeningen en boodschappen kunnen betalen”, aldus de vakbondsman. Hoeveel NS-ers woensdag hun werk neerleggen, is niet bekend.

De volgende 24-uurs estafetteslag is vrijdag in het westen van Nederland. NS kon nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor het treinverkeer en de reizigers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?