Niesters: Illusie om te denken dat je het coronavirus kunt stoppen


Of het terecht is dat de overheid reizigers uit China alleen een vrijwillige zelftest op het coronavirus aanbiedt, weet viroloog Bert Niesters niet. “Het virus komt hier, we kunnen het niet stoppen, daar hoeven we ons geen illusies over te maken. Maar Europa heeft nu een wirwar van regels, en dat is jammer. Het is logischer om een ​​Europese aanpak te hebben, ’ betoogde Niesters.

Andere landen vereisen de presentatie van een negatieve Covid-19-test of vaccinatiecertificaat voordat ze China verlaten. Deze regeling is van kracht in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië. Ook andere landen hebben maatregelen genomen, zoals de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Maleisië, Taiwan, Japan en India. België bespreekt de situatie volgende week.

Nederland houdt echter vast aan de aangeboden zelftest en het advies om bij een positieve uitslag in isolatie te gaan. Maar Niesters weet niet wat de juiste aanpak is. “Aan politiek hoef ik niet te doen. Ik ben al blij dat de minister zich nu uitspreekt, zodat er toch iets gezegd wordt. Want het ministerie en het RIVM waren de enigen waar je vorige week niets van hoorde.”

Lees ook:  Gemeenten blokkeren het verlengen van paspoorten voor mensen met openstaande schulden

Nederlanders zijn volgens de viroloog over het algemeen goed beschermd tegen het coronavirus. Mensen hebben door vaccinatie en door één of meerdere besmettingen met Covid-19 een hoog beschermingsniveau opgebouwd. “Dat helpt tegen ernstige ziekte, maar voorkomt niet dat je besmet raakt. En ook al is het de omicron-variant, je kunt er redelijk ziek van worden. We zijn niet bang dat er een gevaarlijke variant komt, maar wie kan toekomst voorspellen?”

Voor Niesters zit het grote probleem in de cijfers. “De golf in China is enorm. Ervan uitgaande dat de helft van de Chinezen besmet is, hebben we het over 700 miljoen mensen. Dat zijn meer gevallen dan er tot nu toe wereldwijd zijn geconstateerd. Dat is geen kleine piek.”

De viroloog legde uit dat hij soms schrikt van het aantal besmette mensen op vluchten vanuit China. In Milaan testte onlangs ongeveer de helft van alle passagiers op sommige vluchten vanuit China positief. “Als de helft positief (getest) is, is iedereen besmet, daar mag je van uitgaan. Want dan ontkom je er niet aan als je 12 uur met anderen in een vliegtuig zit. Maar de kans dat je dan niet besmet raakt is erg klein.”

Lees ook:  Meer mensen in Nederland geven het geloof op: 58% is niet gelovig

Daarom is het volgens Niesters belangrijk dat China doorgaat met testen op het coronavirus en het analyseren van testmonsters om te bepalen welke varianten er in omloop zijn.

Deze zogenaamde sequenties zouden dan ook door het land gedeeld moeten worden met de rest van de wereld. “Groningen heeft de afgelopen maanden ook meer resultaten gedeeld. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft China gevraagd om meer actuele informatie te verstrekken, zodat we risicobeoordelingen kunnen maken en effectief kunnen optreden.”

Plaats een reactie