Nederlandse WK-uitzendingen belichten mensenrechtensituatie in Qatar


Sport- en nieuwsuitzendingen die de NOS tijdens het WK in Qatar maakt, zullen niet alleen de voetbalwedstrijden betreffen, maar ook de situatie in het land in beeld brengen. De omroep belichtte haar plannen eerder deze week tijdens een persconferentie over het sportevenement. Het toernooi vindt plaats in het Arabische emiraat van 20 november tot 18 december.

Namens NOS Nieuws zullen meerdere verslaggevers en een correspondent “de ontwikkelingen” in Qatar toelichten. Bij NOS Sport krijgen onderwerpen over de omstandigheden in Qatar “veel meer aandacht” dan tijdens enig ander WK. Sportomroepen praten niet alleen over voetbal, maar gaan ook in gesprek met experts die inzicht kunnen geven in maatschappelijke vraagstukken.

Promotiemateriaal van het WK in Qatar wordt niet automatisch uitgezonden, aldus de NOS. Bij het uitzenden van de openingsceremonie en bijbehorende promotievideo’s wordt eerst de “relevantie” van de content gescreend, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur bij NOS Sport.

Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS, zei nooit te hebben overwogen plannen om het WK in Qatar uit te zenden te annuleren. Het zou “heel vreemd” zijn om geen verslag te doen van een evenement met zo’n journalistieke relevantie, zei hij. Timmer benadrukte dat “wat onthuld moet worden, naar buiten zal worden gebracht”, en dat de berichtgeving zeker geen promotie voor Qatar zal zijn.

Lees ook:  PSV verzilvert gelijkspel Ajax met verlies thuis tegen AZ

De Britse krant The Guardian meldde eerder dat er in het land minstens 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen door verschillende oorzaken sinds het WK in 2010 aan Qatar werd toegekend. Volgens de krant hadden veel doden waarschijnlijk te maken met het bouwplan voor het WK. Ondanks toezeggingen van Qatar – en “enkele duidelijke verbeteringen” – kampen de twee miljoen migrerende werknemers van het land nog steeds met problemen “zoals te late betaling of onbetaalde lonen”, aldus Amnesty International.

De KNVB heeft tot op heden geen duidelijke kritiek geuit op de mensenrechtenschendingen in Qatar, hoewel de Nederlandse voetbalbond zegt al geruime tijd te streven naar verbetering van de situatie van arbeidsmigranten daar. Zo heeft de KNVB er bij de FIFA op aangedrongen getroffen slachtoffers of nabestaanden schadeloos te stellen.

Ook afgevaardigden van het Nederlandse kabinet zullen naar Qatar afreizen, tot ongenoegen van een groot deel van de Tweede Kamer. Ook koning Willem-Alexander mag het evenement bijwonen.

Lees ook:  Doktoren mogen zwaargewonde man niet helpen na vechtpartij in Purmerend

De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, zei tijdens een televisietoespraak moe te zijn van de kritiek op het WK van deze week. Hij noemde de kritiek een ‘lastercampagne’.

Plaats een reactie