Nederlandse voetbalvertegenwoordigers dragen geen OneLove-armband tijdens wedstrijd tegen Qatar


De leiding van de KNVB is niet van plan om dinsdag een OneLove-armband te dragen tijdens de groepswedstrijd van het WK-finale herenteam tegen gastland Qatar. In plaats daarvan zullen ze een OneLove-reversspeld dragen, zeiden directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen en secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong zondag tijdens een ontmoeting met verslaggevers in Doha.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zaten vorige week met een OneLove-aanvoerdersband naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino in de exclusieve loge voor hoogwaardigheidsbekleders tijdens de wedstrijden van hun nationale teams. De verwachting is echter dat ook de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, aanwezig zal zijn bij de wedstrijd van Qatar tegen Oranje.

“Dan lijkt zo’n speld me toch wat chiquer dan een bandje”, aldus Van Leeuwen. “Met onze OneLove-campagne willen we een boodschap uitdragen voor inclusie en tegen discriminatie. Daar gaan we zeker mee door, maar ons doel is niet onnodig te provoceren. Daarmee kom je nergens. Dat kan inderdaad averechts werken.”

Lees ook:  Politie arresteert demonstranten van Extinction Rebellion op snelweg bij Den Haag, A12 deels weer open

Ook minister van Sport Conny Helder zal aanwezig zijn bij het duel met Qatar. Via haar woordvoerder liet ze vorige week weten te overwegen een OneLove-armbandje te dragen tijdens de derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal in Qatar. “Maar dat is natuurlijk aan haar of het kabinet”, zegt De Jong van de KNVB. “We praten er niet over.”

De OneLove-campagne is in 2020 in het leven geroepen door de Nederlandse voetbalbond en de Nederlandse overheid nadat tijdens een wedstrijd tegen FC Den Bosch racistische scheldwoorden en beschimpingen naar Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werden geschreeuwd. Nadat het Nederlands heren elftal reageerde door zich uit te spreken tegen racisme, ontstond de campagne OneLove. Aanvankelijk verbood de UEFA Oranje om een ​​OneLove-shirt te dragen tijdens een wedstrijd tegen Spanje, wat leidde tot de introductie van de aanvoerdersband met kleuren die bedoeld zijn om een ​​diversiteit aan cultureel erfgoed, geslacht en seksualiteit te vertegenwoordigen.

Lees ook:  Onderzoek naar rellen, aangiften politiegeweld tijdens oud en nieuw in Zuid-Hollandse gemeente

De armband werd vorig jaar door het Nederlands team gedragen tijdens het EK. De UEFA bracht geen kwestie aan de orde ondanks de betekenis van het besluit, aangezien Hongarije net een wet had aangenomen die elke discussie verbiedt die geacht wordt homoseksualiteit of operaties voor geslachtsbevestiging te promoten met mensen onder de 18 jaar.

De KNVB liet de FIFA in september weten dat aanvoerder Virgil van Dijk tijdens alle wedstrijden op het WK in Qatar een OneLove-armband zou moeten dragen. “We weten dat de FIFA sport en politiek wil scheiden, maar we dachten dat dit ons alleen maar een boete zou kosten”, aldus De Jong. “Maar de FIFA dreigde afgelopen maandag pas met sportieve sancties, vlak voor ons eerste WK-duel met Senegal. Schandalig, maar dan staan ​​we machteloos. We willen natuurlijk niet dat Van Dijk met een gele kaart aan de wedstrijd is begonnen. Ik denk dat FIFA verbood die armband onder druk van conservatieve bewegingen in Qatar. Zo werd bier op het laatste moment ook verboden in fanzones rond de stadions.”

Lees ook:  Rechtbank beslist over inreisverbod voor complottheoreticus David Icke

De Jong kent de oproepen aan de KNVB om zich terug te trekken uit de FIFA. “Maar wat bereik je daarmee?” vroeg hij retorisch. “De voorzitter van de Deense federatie heeft zoiets gezegd. Dat is leuk voor het podium, maar hij vertelde me dat hij verkeerd werd geciteerd. Het is beter om te blijven vechten voor een betere FIFA. We zullen de FIFA onder druk blijven zetten. We willen mensenrechten om nog beter verankerd te zijn in de statuten. De FIFA moet moderner en transparanter worden. De FIFA moet beter samenwerken met de UEFA. Het mag geen armworstelwedstrijd worden. Het moet veel beter.”

Plaats een reactie