Nederlandse top bloemenveiling stelde medewerkers jarenlang bloot aan asbest


De medewerkers van de technische dienst van bloemenveiling FloraHolland werden jarenlang blootgesteld aan asbest. De medewerkers hadden soms zware taken, waaronder boren, en vonden asbestplaten in het gebouw van FloraHolland in Aalsmeer. Daarmee handelde het bedrijf onrechtmatig, aldus de kantonrechter Amsterdam. Als een van de betrokken werknemers ziek wordt, zal het bedrijf moeten zorgen voor een passende vergoeding.

In het vonnis wees de rechtbank erop dat FloraHolland al in 1990 wist dat er asbesthoudend materiaal in het pand aanwezig was. Maar uit verklaringen bleek dat het bedrijf pas rond 2009 begon met het geven van waarschuwingen en instructies aan het personeel over hoe ermee om te gaan. Hetzelfde werk dat jarenlang onbeschermd werd gedaan, wordt volgens FNV nu alleen gedaan als medewerkers speciale beschermende pakken dragen.

Het kan lang duren voordat mensen ziek worden, omdat een asbestgerelateerde ziekte zich soms pas na dertig tot veertig jaar manifesteert. “Op dit moment heeft zich nog geen enkele ziekte gemanifesteerd, althans voor zover wij weten, maar als die zich toch voordoet, is nu op voorhand duidelijk dat er sprake is van blootstelling”, legt FNV-vakbondsleider Jeroen Brandenburg uit.

Lees ook:  Nederland stuurt geen kabinetsdelegatie naar WK-duel Oranje vs. Argentinië

Hoe dan ook, de afdeling beroepsziekten van de vakbond besloot namens zo’n vijftien medewerkers de rechtszaak nu aan te spannen, omdat het beheer en onderhoud van de FloraHolland-locaties enkele jaren geleden was overgedragen aan vastgoedbedrijf CBRE. Volgens Brandenburg voorkomt de uitspraak dat mensen die ziek worden later een ingewikkelde juridische procedure moeten starten voor schadevergoeding.

Een woordvoerder van FloraHolland laat dinsdagavond weten niet direct te kunnen reageren op het vonnis. Het bedrijf heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Plaats een reactie