Nederlandse studenten die ChatGPT gebruiken om huiswerk af te maken; Docenten merken het niet


Scholieren in Nederland gebruiken de geavanceerde AI-tekstgenerator ChatGPT om allerlei huiswerkopdrachten te maken zonder dat hun docenten het merken, meldt de NOS na gesprekken met leerlingen. Meer dan 250 zeiden dat ze de kunstmatige intelligentie-bot gebruiken voor schoolopdrachten, en in bijna alle gevallen werden ze niet gepakt.

Studenten gebruiken ChatGPT om delen van vragen te beantwoorden, alinea’s te schrijven, hele essays te schrijven, spelfouten uit hun teksten te verwijderen of zelfs met ideeën te komen. Die gebruiken ze vaak voor Nederlandse taalopdrachten.

Een leerling uit groep 3 van de HAVO zegt tegen de NOS dat hij de tool continu gebruikt. “Ik gebruik het om snel mijn huiswerk te maken”, zei hij. “In een opdracht staat vaak: vertel het in je eigen woorden. Dan kan een leraar echt niet controleren wat mijn eigen woorden zijn.”

Een andere leerling gebruikt ChatGPT om het huiswerk van vrienden te kopiëren. Hun huiswerk gaat erin en ChatGPT genereert een geheel nieuwe versie met precies dezelfde inhoud maar in andere woorden.

Lees ook:  Raad van State raadt af om homoconversietherapie strafbaar te stellen

Een vwo-leerling van groep vier vertelde de omroep dat hij zijn poëzieanalyse had uitbesteed aan ChatGPT. “Volgens de opdracht moest ik mijn eigen mening geven. Chat GPT is daar nog niet zo goed in. Ik heb dat herschreven. Maar het theoretische gedeelte was prima. Ik zou het zo kunnen kopiëren.”

De Nijmeegse docent Furkan Sogut maakt zich zorgen. Hij geeft les in Nederlands, een van de onderwerpen waarvoor studenten vaak aangeven dat ze ChatGPT gebruiken. “Ik wil niet uitgaan van de kwade bedoelingen van studenten, maar ik kan niet zien of ze zelf iets hebben geschreven.” De bestaande plagiaatdetectie tegen ChatGPT, die controleert op identieke teksten in papers van andere studenten of online, is machteloos tegen ChatGPT omdat de AI-bot zelf tekst genereert.

Volgens Sogut is het essentieel dat studenten hun eigen tekst schrijven, want zo beoordelen docenten of ze de taal goed beheersen. “Niet of ChatGPT het Nederlands goed beheerst.”

Lees ook:  Wrak van 17e-eeuws Nederlands oorlogsschip gevonden voor de Britse kust

Robert Charmulaun, docent Nederlands en voorzitter van de Nederlandse afdeling van branchevereniging Levende Talen, zegt tegen de NOS dat sommige scholen al maatregelen overwegen. “Studenten moeten dan bijvoorbeeld op school teksten schrijven.” Of ze moeten recente bronnen gebruiken – ChatGPT kent momenteel alleen bronnen tot en met 2021, dus je kunt studenten dwarsbomen door bronnen vanaf 2022 te eisen. Dat werkt echter pas als de AI-bot is bijgewerkt.

Plaats een reactie