Nederlandse regering stemt in met onderzoek geheime Koude Oorlog verzetsgroep

Image source - Pexels.com


De ministeries van Defensie en Algemene Zaken kwamen overeen om een ​​verkennend onderzoek te laten doen naar de archieven van de hooggeheime Stay Behind-organisatie – een verzetsgroep uit de Koude Oorlog. Nabestaanden van Stay Behind-leden pleiten al jaren voor informatie over hun activiteiten, meldt de Volkskrant.

De overheid heeft het Nederlands Instituut voor Krijgsgeschiedenis (NIMH) gevraagd om een ​​inventarisatie te maken van bronnenmateriaal om te kijken welke informatie er is over Stay Behind en wat openbaar kan worden gemaakt. Het NIMH zal in oktober de resultaten van dit verkennend onderzoek presenteren, waarna het kabinet besluit om al dan niet een definitief onderzoek te starten.

De organisatie Stay Behind bestond volgens de krant tussen 1945 en 1992. Nederland richtte het op om een ​​gewapend verzet te vormen als de Sovjet-Unie zou binnenvallen. De organisatie bestond uit honderden burgers verdeeld over Operations en Intelligence. De ministeries van Defensie en Algemene Zaken en BVD, de voorloper van de inlichtingendienst AIVD, coördineerden de groep.

De overheid rekruteerde in het geheim burgers voor Stay Behind. Ze kregen af ​​en toe training en hadden in sommige gevallen wapens in huis. Ze konden hun familie niets vertellen over hun werk, wat voor veel spanningen thuis zorgde. In het geheim bereidden ze zich voor om een ​​aanval te lanceren, het land te ontvluchten of inlichtingennetwerken te beheren als de invasie zou komen.

In 2017 vertelden nazaten van drie voormalige Stay Behind-leden aan de Volkskrant hoe gefrustreerd ze waren dat de regering nog steeds weigerde de dienst van hun vaders te erkennen of open te zijn over wat ze deden. Ze zijn dan ook verheugd over deze stap. “We hopen dat deze opdracht er ook daadwerkelijk toe zal leiden dat de NIMH deuren opent die tot nu toe gesloten zijn”, zegt Hadewych Jansen op de Haar namens de nazaten tegen de krant. “Deze deuren staan ​​op verschillende plekken bij verschillende overheidsorganisaties en oud-ambtenaren.”

De vader van Hadewych Jansen op de Haar was Gerard Pelt. Volgens de krant was hij 30 jaar hoofd sabotage in de divisie Operaties. Hij maakte aantekeningen en registreerde locaties waar zware wapens zoals bazooka’s ondergronds lagen op 40 plaatsen in Nederland.

In de jaren negentig kwamen wapens uit een van die depots in handen van de Amsterdamse criminelen Sam Klepper en John Mieremet. Volgens de krant heeft de overheid deze diefstal nooit erkend om een ​​discussie over Stay Behind te voorkomen.

Minister-president Mark Rutte en toenmalig minister van Defensie Ank Bijleveld bedankten in februari 2021 voor het eerst de voormalige Stay Behind-leden en hun familieleden. een hoge mate van patriottisme, deels belangeloos en uiterst gewetensvol en professioneel voor hun verantwoordelijke en moeilijke taak in het belang van ons koninkrijk. Dit heeft geleid tot aanzienlijke spanningen in verschillende gezinnen en heeft beperkingen opgelegd aan de gezins- en persoonlijke privacy. De inzet verdient de hoogste waardering”, schreven Bijlevend en Rutte.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?