Nederlandse regering die de overeenkomst met Turkije niet onderbreekt, is ‘schandalig’: architect van deal

Image source - Pexels.com


Nederland maakte vrijdag bekend tijdelijk te stoppen met het opnemen van asielzoekers op grond van het Turkije-akkoord. De architect van het akkoord bekritiseert deze stap als “schadelijk en schandelijk”, aldus de NOS.

Het plan van de regering om de asielcrisis in Nederland aan te pakken, omvat het stopzetten van de opvang van meer dan 1.000 vluchtelingen per jaar uit kampen in Turkije. De maatregel geldt tot 2023 en wordt in juli volgend jaar opnieuw geëvalueerd, zo maakte staatssecretaris voor asielbeleid Eric van der Burg vrijdag bekend.

Migratie-expert Gerald Knaus, die met de deal kwam, zei dat het nieuwe plan “niet erg constructief” was. Hij wijst erop dat Nederland, gemeten naar het aantal inwoners, feitelijk veel minder vluchtelingen opneemt dan andere EU-landen.

“Het aantal vluchtelingen [the Netherlands takes in] is niet heel hoog”, zegt Knaus tegen de NOS. “Er is absoluut geen noodsituatie, dus het is mij een raadsel waarom er ineens een crisis is in Nederland.”

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert dat het aantal asielzoekers in Nederland sinds circa 2015 is gestabiliseerd, aldus de NOS. Per kwartaal komen er zo’n 7.500 mensen, waaronder familieleden van mensen die al in Nederland zijn, die tijdens de coronapandemie niet konden reizen. De oorzaak van de crisis ligt volgens het CBS onder meer in de uitfasering van opvangcentra.

Volgens de overeenkomst met Turkije mogen de autoriteiten een asielzoeker terugsturen naar Turkije als ze worden betrapt op het proberen de eilanden van Griekenland te bereiken. Voor elke teruggestuurde persoon moeten de EU-lidstaten één persoon accepteren die in Turkije wacht. De deal moest een einde maken aan de illegale, onveilige migratie van vluchtelingen van Turkije naar Griekenland.

Het feit dat Nederland zich nu niet aan de afspraak houdt, is een “schande”, zei Knaus. “We zouden ons grote zorgen moeten maken over onze houding ten opzichte van mensen die vluchten. Het verzet tegen asielzoekers groeit overal. Een rijk EU-land dat niet bereid is kleine aantallen mensen op te nemen, is geen goed voorbeeld voor Turkije.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?