Nederlandse premier ‘zeer bezorgd’ over beschuldigingen van corruptie in Europees Parlement


De berichten over corruptie binnen het Europees Parlement zijn “zeer zorgwekkend”, aldus premier Mark Rutte. Volgens berichten in de media zou Qatar verschillende leden van het Europees Parlement omkopen. Een van de verdachten is de Griekse sociaal-democraat Eva Kaili. Ze was een van de 14 vicevoorzitters van het Europees Parlement.

Het is nu vooral een zaak voor de Belgische justitie, zei de premier later deze week tijdens een parlementair debat over de EU-top. Hij wilde niet verder op de zaak ingaan. Ook wilde hij niet speculeren over de mogelijke gevolgen van de zaak.

Rutte steunt het plan van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, om een ​​ethisch orgaan voor de EU-instellingen op te richten. “Zo’n instelling is nodig”, zei de premier. Het past in de manier van besturen van de EU en de Nederlandse transparantieagenda, zei hij.

Justitie in België doet al meer dan vier maanden onderzoek naar omkoping en witwassen. De autoriteiten hebben al verschillende huizen en kantoren van parlementsmedewerkers doorzocht. Ze namen honderdduizenden euro’s in beslag en arresteerden zes verdachten. Twee werden na verhoor weer vrijgelaten.

Lees ook:  De Nederlandse politie arresteert Syrische broeders die worden beschuldigd van het beramen van een terroristische daad

Partijen in de Tweede Kamer pleiten voor meer openheid binnen het Europees Parlement. Een meerderheid wil dat het kabinet in Brussel pleit voor een “grondige herziening van de integriteitssystemen” van de EU-instellingen om de transparantie te bevorderen.

Plaats een reactie