Nederlandse politie negeerde de bezorgdheid over de veiligheid van Iraanse activisten voor moord: rapport


In de jaren voor zijn moord in Den Haag in november 2017 deed de Iraans-Nederlandse politieke activist Ahmad Mola Nissi minstens zeven aangiften bij de politie over risico’s voor zijn veiligheid. Met deze meldingen werd weinig tot niets gedaan, meldt de Volkskrant op basis van een politierapport over Nissi.

Nissi was actief in de politieke vleugel van de Asmla, een beweging die opkomt voor het Ahwazi-volk van Khuzestan, maar door het Iraanse regime wordt geclassificeerd als een terroristische organisatie. Volgens de krant blijkt uit het politierapport van november 2017 dat Nissi jarenlang is bedreigd en lastiggevallen en de politie daar herhaaldelijk over heeft geïnformeerd zonder dat er veel gebeurde.

Nissi deed verschillende meldingen van doodsbedreigingen door de Iraanse autoriteiten. In enkele gevallen escaleerde de politie de zaak naar de regionale inlichtingendienst RID, maar Nissiw werd grotendeels aan zijn lot overgelaten. “Het is heel goed denkbaar dat dit zou kunnen leiden tot vragen van de Raad of Tweede Kamer, of vragen van de familie Nissi waarin mogelijk gesproken zou kunnen worden over mogelijke nalatigheid van de politie”, staat in het rapport. .

Lees ook:  Schiphol grotendeels onbereikbaar met trein door staking NS in Noord-Holland

Het politierapport vermeldt Nissi’s contacten met de politie, te beginnen met de vermelding dat zijn familie in 2010 van Maastricht naar Den Haag is verhuisd ‘als gevolg van een bedreiging’. In 2010 en 2011 meldde Nissi meer bedreigingen zonder resultaat. In 2012 vertelde hij aan de politie dat hij vreesde voor zijn leven “na contact met de Iraanse geheime dienst”. De politie heeft dit rapport overhandigd aan het RID, dat voor drie maanden een “afspraak op locatie” (AOL) heeft gemaakt. De AOL is een maatregel die doorgaans wordt genomen in gevallen van stalking. Het betekent in feite dat de zaak in het politiesysteem blijft en dat ze sneller zullen reageren als de persoon wordt gebeld.

Later in 2012 belde Nissi opnieuw de politie om te melden dat hij op een hitlijst stond. In januari 2013 stapte hij opnieuw naar de politie, dit keer met een kennis om te bevestigen dat hij op een Iraanse hitlijst stond. “Nissi kreeg te horen dat het bureau hem niet goed kon beschermen en dat hij zelf voorzorgsmaatregelen moest nemen”, aldus het politierapport. In 2014 meldde Nissi dat hij ter dood was veroordeeld, dat het huis van zijn vriend in brand was gestoken en dat Iraniërs een andere vriend in Venlo in elkaar sloegen. De politie escaleerde deze melding naar het RID, dat een AOL voor zes maanden opzette.

Lees ook:  Gevangenen die veroordeeld zijn voor geweldsdelicten en zedendelicten kampen met re-integratieachterstand

In juli 2014 meldde Nissi dat hij een verdachte man had gezien tijdens een Asmla-bijeenkomst. “Een briefje onder de ruitenwisser gekregen met het adres van zijn broer”, aldus de politie in het rapport. Zijn laatste rapport voor zijn moord was in 2016, toen het geld dat hij opzij had gezet om een ​​bedrijf te starten, werd gestolen.

In 2017 werd Nissi de tweede van twee Iraanse dissidenten die in Nederland werden vermoord. De eerste moord vond plaats in 2015. In 2018 zette Nederland twee Iraanse diplomaten het land uit zonder te zeggen waarom. Na commotie in Denemarken en Frankrijk over Iraanse moordcomplotten in Europa, zei de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, in januari 2019 dat inlichtingendienst AVID “sterke aanwijzingen” had dat Iran achter de twee moorden zat. In juli 2020 werd een andere Iraanse vluchteling, de 64-jarige Sadegh Zarza, aangevallen in Leeuwarden. Hij overleefde de 20 steekwonden die een Iraanse aanvaller had toegebracht.

Lees ook:  "Schaam je", Justitie Min. zegt over rellen na winst WK in Marokko; 5 arrestaties

Vorig jaar meldde het onderzoeksprogramma Argos dat vóór Nissi’s dood een Iraanse asielzoeker zowel de immigratiedienst IND als de inlichtingendienst AIVD waarschuwde dat er een moordcomplot tegen Nissi was.

Plaats een reactie