Nederlandse politie, brandweerlieden herhaaldelijk mishandeld tijdens turbulente nieuwjaarsdag


Geweld tegen eerstehulpverleners die rond de jaarwisseling werden uitgezonden om incidenten af ​​te handelen. Verschillende politieagenten en brandweerlieden werden bekogeld met vuurwerk, waarbij ze in sommige gevallen gewond raakten, aldus de politie. Alleen al in Den Haag raakten meer dan tien agenten gewond.

Bij de incidenten was vaak zeer krachtig vuurwerk betrokken, aldus de politie. “De vuurwerktraditie is er een geworden waarbij collega’s jaarlijks blijvende gehoorbeschadigingen en ander letsel oplopen. Daar ben ik boos over. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden”, zegt politiechef Henk van Essen in een verklaring.

In zeker acht verschillende gemeenten werden politie en brandweer aangevallen. Bij verschillende incidenten waarbij de afdeling van de politie in Den Haag betrokken was, raakten meer dan tien agenten gewond. “Sommigen van hen moesten voor medische behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht”, aldus de politie.

Naast tientallen arrestaties in de drie grootste steden van het land, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waren er meerdere gevallen van geweld en ongeregeldheden in andere gemeenten. Volgens de politie ging het vooral om individuele incidenten. Er waren echter geen “massale openbare ongeregeldheden”. Aanklagers kunnen straffen eisen die drie keer zo zwaar zijn in gevallen van mishandeling van eerstehulpverleners en andere ambtenaren tijdens de uitvoering van hun werk

Lees ook:  Waarschuwing voor ijzige wegen teruggebracht tot code geel; 150 verkeersongevallen in verband met gladheid

De politie laat weten dat twee agenten in Helmond in het ziekenhuis zijn opgenomen nadat ze daar met vuurwerk zijn mishandeld, onder wie een met gehoorbeschadiging. Het incident gebeurde toen ze zaterdagmiddag laat op het treinstation aankwamen nadat een groep jongeren ervan werd beschuldigd daar voor overlast te hebben gezorgd. In de stad werd ook een politieauto vernield. In Helmond en de rest van het oostelijk deel van Noord-Brabant zijn zeker elf mensen aangehouden.

Een agent die een groep jongeren toesprak op Helsingborg in Schiedam raakte gewond nadat vanuit een woning met vuurwerk op hem werd geschoten. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis met gehoorschade en brandwonden in zijn nek. Rond 19.00 uur op oudejaarsavond werd een 17-jarige jongen aangehouden.

Een groep van ongeveer 20 jongeren gooide ook vuurwerk naar brandweerlieden terwijl ze probeerden een autobrand op het Nijenhuis in Zeist te blussen. De brandweerlieden trokken zich terug na het incident op zondag om 01:15 uur en de auto werd als gevolg daarvan vernield. Er waren geen arrestaties.

Lees ook:  Jumbo stopt met autosportsponsoring vanwege witwasonderzoek

Een 19-jarige werd ook in hechtenis genomen nadat hij werd beschuldigd van het gooien van krachtig vuurwerk naar brandweerlieden die een brand blusten. Het incident gebeurde om 03.10 uur op nieuwjaarsdag.

“In Geleen trad de politie op tegen mensen die rond 03.15 uur met vuurwerk naar een woning gooiden. Deze mensen keerden zich vervolgens tegen de agenten en bekogelden hen met vuurwerk”, aldus de politie. Een persoon is aangehouden voor mishandeling.

Ook in Assen is een politieagent gewond geraakt bij een achtervolging van jongeren in de buurt die mogelijk een bushokje aan de Europaweg Zuid in brand hebben gestoken. Er werd vuurwerk naar haar gegooid en ze liep daardoor gehoorbeschadiging op. De politie heeft een 15-jarige aangehouden in verband met het incident op oudejaarsavond.

Ook in de provincie Friesland is een politieagent gewond geraakt bij een aanhoudingspoging van een verdachte van mishandeling in Appelscha. De verdachte verzette zich bij zijn arrestatie en handelde gewelddadig tegen de agent, aldus de politie. Het incident was een van de ten minste acht arrestaties in de provincie.

Lees ook:  Circusacrobaat zwaargewond door val van 15 meter vanaf Wheel of Death

“Ook in Zeist, Geleen, Breda en Roosendaal werden politie en brandweer bestookt met zwaar vuurwerk.”

Plaats een reactie