Nederlandse overheid verhoogt kinderopvangtoeslag om stijgende kosten te dekken


Het kabinet verhoogt volgend jaar de kinderopvangtoeslag iets meer om de sterk stijgende kosten van kinderopvang te compenseren, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dinsdag in een Kamerbrief. Ze wijt de afwijking van de gebruikelijke procedure aan de “uitzonderlijke en onvoorziene hogere inflatie”, meldt de NOS.

Vorige week meldde RTL Nieuws dat de kosten van de kinderopvang komend jaar beduidend meer stijgen dan de toeslag, met respectievelijk 10 en 5,6 procent. Dat betekent dat ouders komend jaar fors meer moeten uitgeven aan kinderopvang.

Van Gennip “kan zich goed voorstellen dat ouders hier wakker van liggen”, zegt ze in haar Kamerbrief. Ze besloot nu in te grijpen in plaats van met de publicatie van de Voorjaarsnota, zoals ze oorspronkelijk van plan was te voorkomen dat ouders hun baan zouden opzeggen om thuis te blijven omdat kinderopvang te duur wordt. In plaats van 5,6 procent gaat het maximale uurtarief dat ouders via de kinderopvangtoeslag kunnen ontvangen omhoog met 6,54 procent.

Lees ook:  Politie jaagt op 3 blackface-verdachten in Zwarte Piet-rellen

Deze lichte extra verhoging kost naar schatting 57 miljoen euro, bovenop de circa 225 miljoen euro die het kabinet al had uitgetrokken voor de verhoging van de kinderopvangtoeslag.

Plaats een reactie