Nederlandse muziek brengt meer geld op buitenland, maar niet terug naar normaal


De exportwaarde van Nederlandse muziek is vorig jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van de pandemiejaren 2021 en 2020, maar nog steeds veel lager dan voor het coronavirus, meldt muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Nederlandse muziek haalde vorig jaar 171 miljoen euro op uit het buitenland. Dat is 231 procent meer dan in 2021 maar nog steeds ruim onder de exportwaarde van 214 miljoen euro van pre-pandemie 2019. Dat de muzieksector vorig jaar nog niet op niveau was, had verschillende oorzaken, waaronder dat artiesten nog nergens konden optreden in Azië vanwege de nog steeds bestaande coronavirusbeperkingen.

“Het is een mooi herstel, maar we zijn er nog niet”, zegt cultuurdirecteur Frans Helmink van Buma/Stemra. “We zitten nu op het niveau van zo’n tien jaar geleden, dus er is nog veel in te halen.”

Het grootste deel van de exportwaarde van Nederlandse muziek kwam van Nederlandse artiesten die in het buitenland optraden, vorig jaar 215 miljoen euro. De rest bestond uit inkomsten uit Nederlandse muziek die in het buitenland werd gespeeld.

Lees ook:  De memoires van prins Harry de #1 bestseller van Nederland deze week

Net als voorgaande jaren was de Nederlandse dansmuziek vooral populair in het buitenland. Optredens van Nederlandse dj’s als Martin Garrix, Afrojack, Giorgio Tuinfort, Tiesto en Armin van Buuren waren goed voor 87 procent van de inkomsten uit optredens in het buitenland.

Ook in het buitenland blijven ‘oudere hits’ populair, aldus Buma/Stemra. Deze omvatten Boom Boom Boom!! van de Vengaboys, Radar Love van Golden Earring, Little Green Bag van de George Baker Selection en Venus van Shocking Blue. Ook nummers die een paar jaar geleden zijn uitgebracht, zoals Arcade van Duncan Lawrence, krijgen veel speeltijd in het buitenland.

Helmink denkt dat de Nederlandse muziekexport zich uiteindelijk zal herstellen, al wees hij erop dat de coronapandemie de muziekwereld enorm heeft veranderd. Mensen luisteren veel meer naar lokale muziek, zei hij. “Dat maakt het exporteren van muziek wat lastiger. Aan de andere kant zijn veel producers en componisten uit Nederland populairder dan ooit en worden steeds meer internationale hits mede geschreven door Nederlanders.”

Lees ook:  Officiële woningwaarderingen stijgen dit jaar naar verwachting met 17%

Plaats een reactie