Nederlandse militairen blijven tot mei in Noord-Irak


Nederlandse militairen blijven tot mei volgend jaar de internationale luchthaven van Erbil in Noord-Irak beveiligen, wanneer andere bondgenoten die taak overnemen. Nederland mag vanaf 2024 een meerjarige bijdrage leveren aan de NAVO-missie, zo laten de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de Tweede Kamer weten in een brief.

Ongeveer 120 militairen zijn momenteel betrokken bij de beveiliging van luchthavens. Ze maken deel uit van de internationale coalitie tegen de terroristische groepering Islamitische Staat (IS). Nederlandse militairen blijven in ieder geval tot eind volgend jaar voor deze missie en andere inzet actief in Irak.

Voor de NAVO-missie zouden Nederlandse militairen bijdragen aan de veiligheid en gepantserde transportcapaciteit in de hoofdstad Bagdad en omgeving. Het kabinet onderzoekt momenteel de wenselijkheid en mogelijkheid van deze bijdrage, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet blijft het voor Nederland van strategisch belang om bij te dragen aan een veiliger en stabieler Irak, “in het hart van een zeer instabiele regio, aan de rand van Europa”. Volgens de ministers kampt het land met veel problemen, waaronder onveiligheid, corruptie en een gebrek aan economische vooruitzichten. Volgens hen zou het helemaal niet “verstandig” zijn om Irak te verlaten en ten koste gaan van “eerdere resultaten” in de strijd tegen IS.

Lees ook:  Twee vrouwen en twee kinderen omgekomen bij auto-ongeluk nabij Roosendaal; één gearresteerd

Volgens het kabinet verschuift het zwaartepunt van de internationale inspanningen in Irak. Voorheen richtte het zich vooral op de bestrijding van IS, dat daardoor ook zware verliezen heeft geleden. Nu is de militaire inzet meer gericht op het voorkomen van een nieuwe escalatie en op het versterken van de veiligheidssector in het land.

Plaats een reactie