Nederlandse koning wil niet zeggen of hij naar WK in Qatar gaat


De Nederlandse koning Willem-Alexander was niet bereid een definitief antwoord te geven over zijn mogelijke aanwezigheid op het WK in Qatar. De koning zal hierover mede op basis van “persoonlijke gevoelens” over de situatie een besluit nemen, zei hij woensdagmiddag in Athene aan het einde van een staatsbezoek aan Griekenland.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat er een Nederlandse delegatie naar het evenement gaat, maar de leden van die delegatie zijn nog niet bekend. Begin vorig jaar steunde de Tweede Kamer een motie van de SP om het kabinet te vragen geen officiële delegatie te sturen vanwege uitbuiting van arbeidsmigranten die de stadions hebben gebouwd.

Maar het kabinet weghouden van het WK zal volgens minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken de mensenrechten in de kleine Golfstaat niet ten goede komen. Hij wees er ook op dat de arbeidsomstandigheden in Qatar de afgelopen jaren zijn verbeterd.

Lees ook:  Surinam Airways CEO vlucht Suriname naar Nederland te midden van bedreigingen

“Ik denk niet dat dit de plaats is om hier nu in detail op in te gaan. Ik denk dat ik me aan de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer houd”, zei koning Willem-Alexander. Verschillende pogingen van de aanwezige journalisten om een ​​antwoord van de koning te krijgen mochten niet baten. De koning weigerde verder commentaar te geven. “Ik zal ook een beslissing nemen op basis van persoonlijke gevoelens.”

Hij wilde niet delen wat hij daarmee bedoelde.

Nadat de Tweede Kamer de motie had aangenomen, bleef het kabinet maandenlang stil over de kwestie. De wens van het parlement werd “in overweging genomen”. Inmiddels is het kabinet in gesprek met de Qatarese autoriteiten over het verbeteren van arbeidsomstandigheden en mensenrechten.

Plaats een reactie