Nederlandse koning ontmoet asielzoekers in overvol centrum Ter Apel

Image source - Pexels.com


Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Eric van der Burg, verantwoordelijk voor het asielbeleid, brachten woensdagmiddag een bezoek aan het asielaanvraagcentrum in Ter Apel. Ze spraken onder meer met medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en met net in Nederland aangekomen asielzoekers. De situatie in het aanmeldcentrum is al geruime tijd nijpend vanwege het gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers.

Koning Willem-Alexander was vooral geïnteresseerd in de persoonlijke ervaringen die medewerkers van het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meemaakten bij het werken in de erbarmelijke situatie daar. Ze zeiden unaniem dat dit niet was wat ze wilden. “Je gaat bij het COA werken om iets te doen voor de medemensen die vluchteling zijn, en je krijgt het gevoel dat je tekortschiet”, zei een van hen. De koning leek ontroerd en zei zich ervan bewust te zijn dat de werknemers meer dan hun best doen om de vluchtelingen te helpen.

De koning sprak met een Iraanse familie en twee mannen uit Syrië in de hal voor nieuwkomers. Deze mensen waren net een dag in het centrum en zeiden dat ze daar goed verzorgd werden. Op het veld voor het centrum, waar de afgelopen tijd honderden asielzoekers ‘s nachts buiten hebben geslapen, verdrongen de asielzoekers zich om een ​​selfie met de koning te maken en konden sommigen met hem hun persoonlijke situatie bespreken.

Vele malen hebben honderden asielzoekers buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen omdat er geen opvangplaats voor hen kon worden gevonden. Ook de hygiënevoorzieningen lieten te wensen over, met smerige toiletten waar menselijk afval zich opstapelde. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die vorige week alarm sloeg over de gezondheidssituatie, maakte dinsdag de komst van douches en wastafels bekend.

Op het veld voor het aanmeldcentrum sprak de koning met medewerkers van het Rode Kruis, vluchtelingenadvocaten van VluchtelingenWerk en Artsen zonder Grenzen. Ze spraken openhartig en zeiden dat de situatie in Ter Apel de afgelopen weken erger was dan die in veel vluchtelingenkampen in het buitenland. “Er waren mensen die wekenlang hun medicijnen niet hadden geslikt. Sommigen waren zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moesten. Dat was niet nodig”, zegt Linda Buijze, verpleegkundige bij Artsen zonder Grenzen.

Ze bood de koning terloops ook een hoestonderdrukker aan toen hij zei dat hij herstellende was van een longontsteking. Willem-Alexander moest tijdens het bezoek herhaaldelijk stoppen om te hoesten, waarvoor hij zijn excuses aanbood.

Ook sprak de koning met de wijkagenten van Ter Apel en agenten van de Vreemdelingenpolitie. Doordat de doorstroming van het verkeer in de asielketen tot stilstand is gekomen, blijven mensen langer in het Groningse dorp dan nodig is, zeiden ze. Ze krijgen steeds vaker te maken met excessen en vervelend gedrag. “Het gaat ons meer om de handhaving van de openbare orde dan om opsporing”, zegt een van hen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?