Nederlandse koning laat onderzoek doen naar de rol van het Koninklijk Huis in de koloniale geschiedenis


Koning Willem-Alexander laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de rol van het koningshuis in de koloniale geschiedenis van Nederland. Het onderzoek duurt drie jaar en bestrijkt de periode vanaf het einde van de zestiende eeuw via het postkoloniale tijdperk tot nu, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst RVD.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden en begeleid door een commissie onder leiding van Gert Oostindie, emeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis. In 2006 publiceerde hij een boek over “de bijzondere relatie tussen het huis van Oranje-Nassau en de koloniën. Het boek is getiteld De Parels en De Kroon, wat zoveel betekent als De Parels en De Kroon. Als het onderzoek in 2026 is afgerond, zal de bevindingen zullen worden gepubliceerd, aldus de RVD.

“Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te begrijpen en de impact ervan op mensen en gemeenschappen zo duidelijk en eerlijk mogelijk onder ogen te zien”, zegt koning Willem-Alexander over het onderzoek naar zijn familiegeschiedenis. “Ik vind het belangrijk dat deze kennis ook beschikbaar komt met betrekking tot de rol van het Huis van Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Dat moet gebeuren op basis van gedegen, kritisch en onafhankelijk onderzoek, dat ik heb laten uitvoeren.”

Lees ook:  Minister staat open voor idee nationale feestdag slavernijherdenking

Naast commissievoorzitter Oostindie is de Esther Kapitein in de commissie benoemd. Ze is historicus en senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden. Zij krijgen gezelschap van Kathleen Ferrier, expert op het gebied van internationale betrekkingen, mensenrechten, diversiteit en inclusie, en Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis en voorzitter van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap.

De commissie is verantwoordelijk voor de selectie en aanstelling van de onderzoekers die aan het onderzoek zullen deelnemen.

Plaats een reactie