Nederlandse inflatie springt naar 13,6%; Om nog even high te blijven: DNB-voorzitter

Image source - Pexels.com


Het dagelijkse leven in Nederland was in augustus 13,6 procent duurder dan dezelfde maand vorig jaar, meldt het CBS. De inflatie in Nederland en de rest van de eurozone is al maanden hoog en dat zal nog wel even zo zijn, verwacht Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB).

De inflatie was met 13,6 procent zelfs hoger dan in juli. De sterk stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zijn de belangrijkste boosdoeners. Maar die hogere energiekosten hebben ook steeds meer invloed op de voedselprijzen. Volgens het CBS waren eten, drinken en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Het CBS heeft dit inflatiecijfer berekend op basis van de geharmoniseerde Europese methode. Deze is altijd hoger dan bij gebruik van de eigen methode van het CBS. Dat cijfer wordt pas volgende week bekendgemaakt. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese methode 11,6 procent.

De inflatie in de eurozone zal hoog blijven, zei de DNB-president. De hoge prijsstijgingen zijn niet alleen het gevolg van schokken als hoge energieprijzen en tekorten aan materialen en producten zoals computerchips, maar ook van een grote vraag naar producten en diensten. Dat blijkt uit de meevallende groeicijfers van de Europese economieën, zei Knot dinsdag in een toespraak die hij in Denemarken hield.

Voor het lopende kwartaal kan de groei nog gunstig uitpakken, bijvoorbeeld als gevolg van het toerisme in de zomerperiode. Voorspellingen op langere termijn zijn moeilijker te maken, maar Knot ziet tekenen dat er een vertraging op komst is. Zo neemt de bedrijvigheid in bedrijven af ​​en hebben huishoudens en bedrijven minder vertrouwen in de economie. “Maar zelfs als deze vertraging komt, zal het alleen niet genoeg zijn om de inflatie in de richting van ons doel op middellange termijn te krijgen.”

Tegelijkertijd ziet Knot ook een aantal risico’s die de inflatie verder kunnen doen oplopen. Zo kunnen energie en voedsel langer duur blijven omdat de oorlog in Oekraïne niet snel lijkt te eindigen. Hogere lonen kunnen ook de inflatie verhogen, omdat bedrijven de loonkosten doorberekenen in hun prijzen. Een dalende euro ten opzichte van de dollar kan bepaalde zaken als olie en metalen aanzienlijk duurder maken omdat ze in dollars worden verhandeld.

Vanwege al deze problemen pleit Knot, die binnen de Europese Centrale Bank (ECB als een havik bekend staat) voor krachtig ingrijpen in het rentebeleid. “Er is geen tijd om voorzichtig aan de rente te sleutelen. We moeten het nog steeds groeiende probleem van de aanhoudend hoge inflatie aanpakken.”

De ECB verhoogde tijdens haar laatste beleidsvergadering de rente met 0,5 procent. Volgende week wordt nog een stijging van 0,5 of misschien zelfs 0,75 verwacht. Knot stelt voor door te gaan met het verhogen van de rente totdat de inflatieverwachtingen voor de middellange termijn 2 procent bereiken, het streefniveau dat door de centrale bank is vastgesteld. Dat kan een stijgende rente vereisen boven het ‘neutrale niveau’. Bij die rente, die de meeste economen tussen de 1 en 2 procent stellen, wordt de economie niet gestimuleerd of gehinderd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?