Nederlandse huizenprijzen dalen volgend jaar met 3%; Voor velen nog onbetaalbaar: de Rabobank


De huizenprijzen dalen volgend jaar met 3 procent en in 2024 met nog eens 1,5 procent, verwacht de Rabobank. De bank heeft bedenkingen bij het betaalbaarder maken van woningen. De hypotheekrente is erg hoog, waardoor mensen maandelijks meer kwijt zijn aan een hypotheek. En door de gestegen kosten van levensonderhoud blijft er minder geld over om een ​​huis te kopen.

De Rabobank denkt dat de huizenprijzen in alle regio’s van Nederland zullen dalen. De grootste afname zal plaatsvinden in Amsterdam, inclusief omliggende gebieden als Haarlem, Zaanstreek en IJmond. De prijzen zullen daar volgend jaar met zo’n 4 procent dalen, verwacht de bank. De kleinste daling zal in Zeeland zijn, waar de huizenprijzen nagenoeg gelijk blijven aan dit jaar.

Maar de dalende huizenprijzen leiden niet automatisch tot meer verkopen, mede door de stijging van de hypotheekrente. “Door een hogere rente kunnen mensen aanzienlijk minder lenen voor een huis in verhouding tot hun inkomen. En dus minder kunnen bieden”, legt woningmarkteconoom Carola de Groot uit. Als ze erin slagen financiering te krijgen, zullen mensen meer moeten betalen voor hun hypotheek. “Inmiddels zijn zelfs twee gemiddelde jaarinkomens onvoldoende om een ​​middenprijswoning te kopen”, aldus De Groot. Hierdoor zal het kopen van een woning voor veel starters onbereikbaar blijven.

Lees ook:  Belastingdienst houdt soms documenten achter in rechtszaken

Ook op de woningmarkt verwacht de econoom dat de vraag zal afnemen. Boodschappen en energie zijn aanzienlijk duurder geworden, waardoor mensen minder geld hebben voor een nieuwe woning. “Dit zal waarschijnlijk leiden tot een extra vraaguitval. Het tanende vertrouwen op de woningmarkt drukt ook de vraag naar koopwoningen. Verschillende marktindicatoren wijzen nu in die richting”, aldus De Groot.

De Rabobank verwacht dat de woningverkopen dit jaar uitkomen op 188.000, 38.000 minder dan vorig jaar. Volgend jaar worden er nog minder woningen verkocht, zo’n 179.000. In 2024 zal het aantal transacties weer aantrekken. “Wij denken dat de kapitaalmarktrente tegen die tijd wat gedaald zal zijn, wat in combinatie met de dalende huizenprijzen ook de vraag naar koopwoningen zal vergroten”, aldus De Groot .

Plaats een reactie